UPDATE: Răspunsul DUR al Educației la creșterea salarială de 9% anunțată de Guvern pentru a opri greva: „Nu suntem asistați social”

Ultima actualizare:

UPDATE:  Sindicatele din Educație au răspuns dur guvernanților care în această dimineață au anunțat că vor crește salariile cu 9% și vor aplica bonusuri și stimulente în Educație. Reprezentanții cadrelor didactice au transmis ferm că profesorii nu sunt „asistați social” și au anunțat că dacă Guvernul nu găsește o soluție pentru ca în Învățământ să fie salarii decente, cadrele didactice vor bloca străzile într-un protest masiv.

Sursa foto: Inquam
Sursa foto: Inquam

Iată comunicatul:

„Federaţiile din educaţie: Guvernul trebuie să găsească soluţii pentru problemele din educaţie!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, au respins ieri, 21 mai 2023, așa-zisa ofertă a Guvernului României.

NU avem nevoie de ajutoare sociale!

NU suntem asistați social!

AVEM nevoie de salarii decente!

NU am decis să facem grevă peste noapte!

NU facem jocuri politice!

ESTE greva oamenilor școlii, este greva celor peste 200.000 de angajați din învățământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: AȘA NU SE MAI POATE!

ACUM, mai mult ca oricând, este important să dăm dăvadă de unitate.

Le mulţumim pentru susţinere şi înţelegere părinţilor şi elevilor!

Atenție, însă, la manipulările și dezinformările de pe rețelele sociale și cele care apar în spaţiul public pe anumite site-uri! Facem apel atât la jurnalişti, cât şi la membrii de sindicat să verifice informațiile la nivelul organizațiilor sindicatele teritoriale sau la federaţiile reprezentative din învăţământ!

De aproape doi ani tragem semnale de alarmă, organizăm acțiuni de protest. Din anul 2021 și până în prezent, când s-a luat decizia declanșării grevei, am avut următoarele acțiuni de protest:

6 decembrie 2021 – am depus la Registratura Guvernului 163.000 de petiții ale angajaților din învățământ prin care aceștia au solicitat majorarea în regim de urgență a salariilor;

20 – 22 decembrie 2021 – am pichetat sediul Guvernului României;

13 ianuarie 2022 – am pichetat sediul Guvernului României;

19 ianuarie 2022 – am organizat o grevă de avertisment de două ore;

25 mai 2022 – am organizat un miting de protest în Piața Victoriei;

1 februarie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;

21 februarie 2023 – am anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că vom declanșa greva generală;

29 martie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;

25 – 26 aprilie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;

10 mai 2023 – am organizat un marș de protest la care au participat peste 15.000 de angajați din învățământ;

17 mai 2023 – am organizat o grevă de avertisment de două ore.

Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă.”, se arată în comunicat.

Știre inițială:

Educația din România este în prima grevă generală din ultimii 18 ani. După ce negocierile între sindicaliști și guvernanți au eșuat duminică, Ministerul Educației a anunțat luni că lucrează la actele normative care vor permite o creștere salarială de 9%, stimulente și bonusuri pentru profesorii debutanți sau pentru cei care lucrează în medii defavorizate.

Sursa foto: Inquam
Sursa foto: Inquam

„Ministerul Educației împreună cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru:

Sursa foto: Inquam
Sursa foto: Inquam

- Salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022.

Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior;

- Acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți;

- Acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate.

Menționăm că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea în unități de învățământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învățământului preuniversitar, care se află, astăzi, la vot, în plenul Senatului României. Reiterăm faptul că educația reprezintă o prioritate națională pentru partidele aflate în actuala Coaliție de guvernare”, susține Ministerul Educației.

Greva, pe termen nelimitat

Luni, 22 mai, este prima zi de grevă generală după ce solicitările profesorilor nu au primit un răspuns favorabil. Sindicaliștii au cerut ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.  

Sindicaliștii spun că greva generală din învățământ va continua până când vor primi din partea Guvernului „o soluţie credibilă” asupra revendicărilor salariale.

Sursa foto: Inquam
Sursa foto: Inquam

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net