Șoferii primesc vești bune. Un proiect de lege ar putea schimba valabilitatea permiselor
Un proiect de lege propune schimbări majore în privința valabilității permiselor de conducere pentru șoferii de diferite vârste.
Potrivit proiectului, se dorește prelungirea intervalului de reînnoire a permiselor de conducere pentru șoferii sub vârsta de 70 de ani, de la 10 la 15 ani.
În același timp, cei cu vârsta de 70 de ani vor trebui să își schimbe documentul la fiecare 5 ani, trecând prin controale medicale obligatorii. Persoanele de peste 80 de ani vor fi supuse testelor la fiecare doi ani.
Un comunicat emis la finalul anului 2022 de către Ministerul Afacerilor Interne a evidențiat că în perioada decembrie 2022 - februarie 2023 expiră valabilitatea a peste 450.000 de permise de conducere emise în perioada decembrie 2012 - februarie 2013.
Această situație generează o perioadă intensă în care un număr mare de șoferi doresc să-și reînnoiască permisele de conducere.
Măsura are ca scop scăderea volumului de muncă al angajaților de la permise
În nota de fundamentare a proiectului se arată că această creștere a numărului de dosare de prelucrat a provocat stres semnificativ pentru angajații Direcțiilor Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din toată țara.
Astfel, modificările legislative propuse vizează extinderea valabilității permiselor pentru categoriile AM, A1, A2, A (mopede și motociclete) și B, B1, BE (autoturisme) de la 10 la 15 ani, pentru șoferii sub 70 de ani.
Pentru cei de peste 70 de ani, valabilitatea permiselor se reduce la 5 ani, necesitând vizite medicale periodice la fiecare 5 ani. De asemenea, cei trecuți de 80 de ani vor fi obligați să-și schimbe permisul de conducere la fiecare doi ani, indiferent de categorie.
Ce schimbări ar putea suferi Codul Rutier în viitor apropiat
O altă propunere legislativă, care vizează noi modificări ale Codului Rutier se află, în acest moment, în lucru la Parlament.
Una dintre schimbări face referire la relațiile dintre Poliția Rutieră și șoferi: „În vederea stabilirii unor relații civilizate, calme și deschise, autoritatea competentă stabilește reguli de comportament specifice polițistului rutier în relația cu participanții la trafic și le supune Guvernului spre aprobare prin hotărâre”.
Mai mult decât atât, noul proiect de lege vizează și restricții în ceea ce privește mașinile cu motor puternic. Concret, șoferii „cu vârsta de până la 21 de ani, precum şi cei care au o experiență de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B, le este interzis să conducă vehicule care depășesc 100 CP, respectiv 75 de kw în cazul vehiculelor electrice”.
O altă schimbare importantă are legătură cu școala de șoferi. Aici, numărul minim de ore de pregătire teoretică va fi de 25, iar cel de pregătire practică va fi de 45, scrie DCBusiness.