Specialiștii avertizează: „Bucureștiul nu va mai putea fi locuit”

7 iunie 2022 7:29   Național

Un cunoscut climatolog vorbește despre schimbările care s-au produs în România, dar în mod special în București, în ultimii ani. Potrivit specialistului, condițiile de trai din capitala țării se vor înrăutăți considerabil dacă autoritățile nu iau măsuri urgente.

România este o țară cu un climat temperat-continental, caracterizat prin existența a patru anotimpuri și, printre altele, lipsa fenomenelor meteo extreme. Se pare că în ultimii ani acest lucru s-a schimbat, căci iernile cu care eram obișnuiți au dispărut cu desăvârșire, iar primăverile sunt din ce în ce mai scurte, cu temperaturi peste maximul normal al perioadei.

Nu rata nici: Când vom circula normal în jurul Capitalei?!

Furtunile de vară au început să aibă o frecvență cel puțin îngrijorătoare, spun specialiștii, iar recurența cu care ele apar este anormală.

Roxana Bojariu, un climatolog cunoscut, vorbește despre schimbarea climei și apariția din ce în ce mai deasă a acestor astfel de fenomene. Totodată, ea trage un semnal de alarmă și spune că în următoarea jumătate de secol calitatea vieții din București se va degrada, până când va ajunge la limita dintre decent și nelocuibil.

Vezi și: Totul despre voucherele sociale de 250 lei

Roxana Bojariu, expert în climă: „Avem de-a face și cu poluarea”

„Deci fenomenele sunt normale pentru perioada din an, dar intensitatea lor devine din ce în ce mai îngrijorătoare și este cel puțin pentru clima pe care o știam acum mai multe decenii, anormală. În 50 de ani, sigur nu va putea fi locuit în mod decent, să ai o calitate cât de cât decentă a vieții.

Cu dezvoltarea haotică, cu izolarea asta a solului, cu suprafețe de spații verzi din ce în ce mai mici și cu traficul ăsta, pentru că și el vine cu probleme, pentru că pe lângă aportul de căldură, care poate fi mai mult sau mai puțin important, avem de-a face și cu poluarea locală, care împreună cu stresul termic, multiplică de fapt efectele stresului termic și ai probleme de sănătate publică foarte mari”, a declarat specialista, pentru RFI.

Specialista critică lipsa de alternative a autorităților

Mai mult decât atât, climatologul vorbește despre lipsa de reacție a autorităților, care aduce cu sine o lipsă de alternative. Spre exemplu, spune ea, românii nu pot alege o cale de trai care să fie prietenoasă cu mediul. Indiferent de cât de mult ar încerca orice cetățean responsabil să trăiască potrivit unor norme „verzi”, infrastructura, lipsa transportului public și dezvoltarea înceată a orașului șterg orice efort și chiar contribuie în sens negativ la schimbările climatice.

„Cetățeanului trebuie să i se ofere posibilitatea de a alege și o cale mai verde de a trăi. Așa, într-un oraș ca Bucureștiul, dacă practic încerci să-ți economisești energia sau apa, vedem că din păcate, infrastructura practic risipește mult mai mult decât efortul cetățeanului.

Pe urmă, transportul public este o mare problemă. Nu poți să silești omul doar pentru o chestie abstractă să se chinuie într-un transport public care nu este bun, nu este cel necesar unui astfel de mare oraș, deci omul poate să aleagă transportul public, dar dă-i condițiile și posibilitatea să aleagă.

Încep să se facă lucruri și în București în direcția asta, dar vedem că deceniile din urmă și-au spus cuvântul, practic, noi am ratat o șansă a dezvoltării mai armonioase și am mers pe calea asta de urbanism haotic, în care nu mai contează nimic, decât profitul imediat al celor care se ocupă cu afacerile imobiliare”, a mai declarat Roxana Bojariu.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Mai multe