Strigătul disperat al unui român. De ce afacerea lui este în pragul falimentului. „Nu știu dacă ieșim din iarnă!"

12 noiembrie 2024 18:16   Național

Seceta, din acesta an, a afectat sever fermele din România. Astfel, fără păşuni bogate, vacile au ajuns să dea mai puțin lapte. Fermierii s-au văzut nevoiți să caute soluții. Au fost obligați să investească mai mult în furaje de calitate. Nicu crește 40 de vaci, într-o comună din Buzău, și recunoaște că situația în care se află este una dramatică. „Nu știm dacă vom mai putea ieși din iarnă, prețul la lapte e foarte mic, producția nu a fost cum trebuie din cauza secetei și suntem dezamăgiți".

Producția laptelui a scăzut din cauza secetei 

Într-o comună din Buzău, un fermier creşte peste 40 de vaci din rasa Bălțată Românească. În condiţii normale, cu hrană bogată în vitamină şi nutrienţi, fiecare animal dă zilnic între 15 și 20 de litri de lapte. Anul acesta, din cauza secetei, producţia din fermă a scăzut semnificativ.

Nu știm dacă vom mai putea ieși din iarnă, prețul la lapte e foarte mic, producția nu a fost cum trebuie din cauza secetei și suntem dezamăgiți", a declarat Nicu Aldea, fermier, pentru Observatornews.ro

Furaje mai scumpe, prețuri mai mari la raft

Vacile de lapte au nevoie să mănânce peste 40 de kilograme de hrană pe zi, inclusiv iarbă, fân ori furaje concentrate. „Nu mai este lapte deajuns. Dacă nu are furaje deajuns, mâncare, scade intensitatea grăsimii", spune un crescător.

Pentru a menţine calitatea laptelui, crescătorii trebuie să cumpere furaje mai scumpe. Iar acest lucru se vede în preţurile de la raft ale produselor lactate. „Mai avem din anii din urmă cereale și toate alea. Dacă nu aveam, nu știu ce făceam", a spus un vânzător.

Prețurile mi se par teribil de mari", a mărturisit un client. „E și munca care este, noi venim și o luăm de aici, dar el aleargă cu oaia pe câmp, cu vaca. Și nu prea mai sunt vaci", a spus altul. Toate produsele din lapte de vacă şi de oaie, s-au scumpit în ultimele luni cu doi, trei lei pe kilogram. 

Scumpiri record pentru lactate 

În plus, untul a ajuns la un preț record, influențat de lipsa laptelui, iar la burse, tona de unt se vinde cu peste 8.000 de dolari. Prețul laptelui la fermă a crescut semnificativ în ultimele luni. În iulie, litrul de lapte se vindea la 2 lei și 20 de bani, iar acum a ajuns să coste cu un leu mai mult. 

Importurile de lapte au devenit și ele mai scumpe, cu o creștere de 30%, iar procesatorii plătesc acum 3 lei și 60 de bani pe litrul de lapte adus din Europa de Vest. Principalele cauze sunt cererea mare și oferta limitată de lapte, nu doar în România, ci în toată Europa. Seceta prelungită din ultimii trei ani a îngreunat situația fermierilor, care s-au confruntat cu furaje costisitoare și insuficiente

Mai multe