Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri pe care românii le-au uitat

28 august 2024 19:55   Național

Biserica Ortodoxă sărbătorește anual, pe data de 29 august, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Românii respectă o serie de tradiții și superstiții cu ocazia acestei sărbători, iar mai jos vă reamintim câteva dintre ele

Content image

Încă din popor oamenii consideră că respectarea anumitor reguli care vin odată cu diverse sărbători importante îi ține feriți de tot ce-i rău. Ce fac majoritatea dintre aceștia de sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. 

Reguli și superstiții pentru Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Această sărbătoare amintește faptul că Sfântul Ioan Botezătorul s-a sacrificat în numele credinței și a iubirii sale față de Dumnezeu. 

Preoții îi sfătuiesc pe credincioși să țină post în ziua de 29 august și să se roage. Există o serie de alimente pe care le recomandă să nu le consume: fructe rotunde (pepene, nuci, mere), întrucât forma lor aminteşte de capul Sf Ioan, fructe şi legume roşii, deoarece culoarea lor amintește de sângele Sfântului Ioan, varză şi preparate din varză, deoarece Sfântului i s-a tăiat capul pe varză, de şapte ori, şi iar a înviat.

Tradiția spune că în ziua de 29 august creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se mănâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului”, spun preoții. 

Rugăciunea puternică de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Există o rugăciune extrem de puternică și care rostită face minuni în viața credincioșilor. Preoții recomandă ca aceasta să fie  scrisă pe o foaie și purtată tot timpul în geantă.

„O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie Îngerească, te-ai şi născut.

Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatălui tău s-a pecetluit.

Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit. 

Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie , în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi.

Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii.

Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie. 

Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin!”

Mai multe