Noi scandaluri în Biserica Ortodoxă Română. Amantlâcuri și preoți care conduc băuți

„Să faci ce zice popa nu ce face popa”. Este o vorbă veche și din ce în ce mai actuală iar Patriarhia Română are din nou probleme de imagine. Doi preoți din Iași sunt cercetați pentru relații extraconjugale, un alt preot din Vaslui a fost condamnat cu suspendare pentru că a condus băut, iar un cunoscut călugăr din Suceava a primit 5 ani cu executare pentru șantaj și înșelăciune. 

Mânăstirea Râșca din Suceava
Un călugăr de 72 de ani a delapidat banii mânăstirii Râșca din Suceava. Foto: Alina Iosif

Un bărbat în vârstă de 72 de ani, hirotonosit diacon, călugăr pe la mai multe mănăstiri, a fost condamnat marți, 4 aprilie definitiv de Curtea de Apel Suceava într-un dosar în care era acuzat de înșelăciune și șantaj. Principala victimă din dosar a fost starețul Mănăstirii Râșca din Suceava, Mihail scriu jurnaliștii de la monitorulsv.ro.  

Cum a ajuns un călugăr, din „omul lui Dumnezeu” un infractor 

Călugărul se numește Constantin Ioachim Cercasov și are 72 de ani. Povestea începe în 2016, când stareţul Mihail l-a primit la mănăstirea Râșca pe călugăr. Noul membru al obștei de la Râșca I-a câștigat repede încrederea starețului și cum i s-a părut un om descurcăreț și inteligent a primit pe mână toate problemele economice ale așezământului religios.  

Călugărul a primit aprobarea de a reprezenta mănăstirea în faţa autorităţilor abilitate pentru a întocmi documentaţia şi a face demersuri pentru ridicarea unui așezământ de bătrâni. Folosindu-se de cecuri în alb, călugărul ar fi reușit să scoată bani din conturile mănăstirii, este vorba de 30.000 de lei.  

Toată această sumă care era strânsă în contul mănăstirii pentru lucrări de restaurare și-a însușit-o. Mai mult, la un moment dat, călugărul l-ar fi șantajat pe stareț. Starețul a cerut ajutor poliției care a pus capăt haiduciilor călugărului Ioachim. 

 Ce sentință a primit călugărul infractor 

Călugărul devenit infractor a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare, sensibil mai mică decât la Judecătoria Suceava, unde fusese condamnat la 8 ani și 5 luni de închisoare. Parte civilă în dosar a fost și o mare bancă, de unde inculpatul ar fi ridicat ilegal bani din conturile mănăstirii. 

Mitropolia Iașilor
Mitropolia Iașilor trebuie să facă lumină în cazul preotului din comuna Țigănași. Foto: adevarul.ro

Călugări acuzați de relații extraconjugale

Primul caz este cel al preotului Emanuel Marius Obreja, care conducea o parohie în localitatea Lunca Cetățuii relatează jurnaliștii de la ziaruldeiasi.ro. Preotul era căsătorit, cu trei copii, până când acesta a intrat într-o relație extra-conjugală.  

Mai mult, a lăsat-o pe femeia respectivă însărcinată, mutându-se într-un final cu ea scrie sursa citată. Soția sa i-a depus plângere la Mitropolia Iașilor la începutul lui 2023, dar preotul nu a mai așteptat rezultatul anchetei consistoriului (nr. anchetatorii de preoți) și a depus solicitare să se retragă. El a motivat oficial că și-a schimbat profesia, având studii de electronică și angajându-se ca inginer la o companie.  

Al doilea preot cu probleme este din comuna Țigănași, pe numele său Dragoș-Florin Borș, potrivit ziaruldeiasi.ro. Despre acesta a fost deschisă o anchetă deoarece s-au primit sesizări la Mitropolia Iașilor că ar trăi într-o relație de concubinaj cu o altă femeie cu care s-ar fi și mutat. Preotul a venit la audierile consistoriului cu soția sa pentru a demonstra că zvonurile nu sunt adevărate dar sesizările oamenilor rămân.

Accident preot băut Vaslui
Mașina condusă de preotul băut din Vaslui a rupt un stâlp de beton. Foto: Captură antena3.ro

Preot prins beat la volan la Botoșani 

Preotul Cãtãlin Corogeanu a fost prins beat la volan în masinã cu fiul lui, dupã ce a produs în iulie 2021 un grav accident de circulatie scriu jurnaliștii de la vremeanoua.ro. Cercetările polițiștilor au relevat că slujitorul lui Dumnezeu conducea beat, având o alcoolemie de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat. Trimis în judecată a primit circumstanțe agravante, mai ales că avea pasager în mașină propriul copil a cărui viață a pus-o, cu inconștiență în pericol.  

La finalul dosarului, magistratii Curtii de Apel Iasi au decis condamnarea preotului la 1 ani 10 luni de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pe o perioadã de încercare de 2 ani. De asemenea, Corogeanu a fost obligat sã presteze 60 de zile de muncã în folosul comunitãtii si sã achite 1.500 de lei, cheltuieli de judecatã. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
florin piersic facebook jpg
image
image
image
image
image
image
Alegeri FOTO Shutterstock jpg
alegerile europarlamentare jpg
tractor fermier pesticide tratament shutterstock 2243080773 jpg
canicula caldura furtuna vertizare foto shutterstock
Thailanda pixabay jpg
otet de mere jpg
dali
copil bolnav de rujeola pojar foto shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net