Ce semnifică, de fapt, Sânzienele. Tradițiile pe care trebuie să le respecte fetele care vor să își viseze ursitul

Sânzienele reprezintă o sărbătoare creștină asociată Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Are loc pe 24 iunie și vine însoțită de o mulțime de tradiții și semnificații.

Sânzienele au loc pe 24 iunie
Sânzienele au loc pe 24 iunie

„Sărbătoare a începutului verii agricole”

Sânzienele reprezintă o sărbătoare care marchează mai multe ritualuri menite să aducă noroc, sănătate și fertilitate. De asemenea, este numită „Cap de vară” și se spune că alungă spiritele rele.

„Sărbătoare a începutului verii agricole, fapt pentru care mai este numită şi Cap de vară, aceasta este încărcată de simboluri şi marcată de nenumărate ritualuri menite să aducă sănătate, noroc şi fertilitate; ca orice prag de trecere, încărcătura magică este ambivalentă, lucru pentru care anumite ritualuri sunt menite să alunge spiritele rele, acum când cerurile se deschid şi lumile se întrepătrund.

Tot acum, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, adăugându-se în acest fel o mare încărcătură religioasă'', potrivit site-ului Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.

Tradițiile pe care trebuie să le respectăm de Sânziene

Potrivit tradițiilor din popor, în noaptea de 23 spre 24 cerurile se deschid, iar Sânzienele apar în grupuri, de obicei în număr impar, cântând și dansând. Această sărbătoare este considerată sărbătoarea Soarelui, a dragostei și a fertilității.

Numele acestei sărbători vine de la zeița Santa Diana, iar Sânzienelor li se mai spune Frumoasele, Drăgaicele sau Zânele. Ele au rolul de a înzestra plantele cu puteri vindecătoare, înmulțesc animalele și păsările, oferă rod câmpurilor și tămăduiesc suferințele și bolilor celor chinuiți.

Tradiția spune că ziua de 24 iunie este una sfântă și trebuie respectate cu sfințenie anumite reguli. Spre exemplu, oamenii nu au voie să lucreze cât timp soarele joacă pe cer și nici atunci când stă, la amiază. Tot în această zi, se țin bâlciuri și târguri, unde băieții și fetele au un prilej bun să se cunoască.

Pentru fetele tinere care vor să își viseze ursitul, se spune că trebuie să strângă flori de sânziene pentru a le pune sub pernă noaptea. În unele regiuni, ele își făceau cununii din flori și le lăsau peste noapte în grădină. Astfel, dacă le găseau pline de rouă dimineața, era semn că se vor căsători. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Printesa Theodora si logodnicul ei, Matthew Jeremiah Kumar   profimedia 0721654746 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
parfum istcok jpg
marire taxe bucuresti jpg
cerere in casatorie kfc facebook jpg
supermarket jpeg
marcaj trecere catedrala jpeg
alimente sanatoase jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
crima 2004 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net