Ce trebuie să pui sub pernă, în noaptea de Sânziene, pentru a atrage dragostea ca un magnet. Orice fată nemăritată ar trebui să încerce

Se spune că Sânzienele sunt zâne bune din clasa ielelor, dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile (acestea fiind cunoscute ca zâne rele). Uneori Sânzienele sunt supranumite si Drăgaicele, manifestându-se, conform superstiției, în ziua Sf. Ioan Botezătorul - 24 iunie.  

De Sânziene trebuie să pui flori sub pernă. Foto: Click.
De Sânziene trebuie să pui flori sub pernă. Foto: Click.

Ce sărbătoare este în calendarul creștin ortodox pe 24 iunie

Pe 24 iunie ortodocșii sărbătoresc naşterea lui Ioan Botezătorul. Ioan este cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan. Ziua de 24 iunie este una extrem de importantă în tradiția populară, reprezentând Ziua Sânzienelor. În tradiția populară, se crede că acestea sunt un fel de zâne bune, dar în cazul în care de ziua lor oamenii muncesc, Sânzienele se vor transforma în personaje rele. La fel ca și Rusaliile, acestea îi vor pedepsi aspru pe cei care nu le respectă ziua.

Sânzienele îşi au originea într-un stravechi cult al soarelui, iar în unele zone, sărbătoarea se mai numeşte şi ”Cap de vară”. Conform legendelor, ele sunt nişte fete frumoase, care trăiesc prin păduri, cel mai adesea, dansând.

Ce se pune sub pernă de Sânziene

De Sânziene fetele tinere țin cont de mai multe obiceiuri, mai ales cele nemăritate. Pentru această zi, conform tradiției, fetele trebuie să adune flori pe care le pun sub pernă în noaptea dinainte, pentru a îşi visa alesul. Din spice de grâu și flori de sânziene, fetele tinere împletesc cununi, pe care le poartă pe cap la ceremonia numită Jocul Drăgaicei.

Aceste cununi se țin până în anul următor, agăţate la uşa de intrare a casei, la ferestre, la stâlpii porţilor sau pe crucile mormintelor, cu scopul de a apăra oamenii, animalele şi recolta de forţele rele și de stihiile naturii: grindină, inundaţie sau furtună. De asemenea, în unele părți, aceste cununi de flori se lasă în noaptea de 23 spre 24 iunie în grădină. Dacă în următoarea dimineață sunt pline de rouă, este semn de măritiș”, scriu cei de la tradiții-superstiții.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Printesa Theodora si logodnicul ei, Matthew Jeremiah Kumar   profimedia 0721654746 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dani vancu buncar instagram jpg
Ofițeri români, înainte de Primul Război Mondial (© Library of Congress)
Destinații de plajă toamna în Europa Colaj
limbi depositphotos1 jpeg
1 comoara adancuri jpg
test pahar1 jpeg
stat bloc romania jpg
parfum istcok jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net