Topul scumpirilor la început de an. Previziunile specialiștilor

12 ianuarie 2022 12:14   Național

Începutul de an ne-a adus scumpiri în lanț care se simt din plin în buzunarele și așa goale ale românilor. Este vorba despre facturile la lumină și gaze, taxele și impozitele locale,  prețul combustibilului, creșterea ROBOR dar a prețului polițelor RCA.  

Scumpiri pe bandă rulantă 

În 2022 vom plăti cu 20-30% în plus pentru curentul electric și cu cel puțin 40% mai mult pentru gaze. În unele cazuri, când e depășit consumul pentru care se aplică plafonarea și compensarea asigurată de stat, facturile vor crește chiar și de 3-4 ori.

Majorarea prețurilor pentru energie are efecte în lanț și în cazul produselor alimentare. Coșul lunar al unei familii e mai scump cu până la o treime față de aceeași perioadă a anului trecut. La toate astea se adaugă explozia tarifelor RCA după falimentul City Insurance, o majorare la pompă a carburanților și creșterea continuă a ROBOR la 3 luni..

Laurian Lungu, economist: „Ne vom aduce aminte de perioada comunismului”

Laurian Lungu, economist, spune la Digi FM, în emisiunea Omul Potrivit, că mulți români își vor aduce aminte lunile acestea de perioada comunistă și că vor căuta soluții de avarie ca să reducă pe cât se poate facturile. 

Și analist economic Adrian Negrescu a afirmat că în România inflația din 2021 a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu: aproape 8%. „Ca să stimuleze consumul și creditarea, băncile centrale au dat drumul tipăririi banilor, în încercarea de a salva economiile. Dar asta a dus și la un exces de lichiditate în piață, care acum produce efecte nedorite. „S-au tipărit bani foarte mulți pentru a acoperi problemele din 2020, când întreaga economie mondială a fost blocată. Acum tragem ponoasele acestei mașini de bani. Noi, din păcate, importăm inflație. Aproape 60-70% din ce punem în farfurie este din import. De acolo ne aprovizionăm pentru zona marilor centre comerciale. Noi plătim prețul inflației și acoperim pierderile unor producători internaționali. Noi nu am avut o strategie să protejăm producătorii români, să aibă acces în supermarketuri.”

Top scumpiri 2022

Dincolo de pandemie, cotațiile internaționale pentru gaz, electricitate și petrol au contribuit și ele la majorarea facturilor. Iar la asta se adaugă alte cauze interne, cum ar falimentul celui mai mare asigurător din piața auto din România, City Insurance. Iată câteva exemple de costuri pentru unele produse și servicii, la același consum, în ianuarie 2022 față de ianuarie 2021.

  • Energie electrică, consum de 90 kWh – 140 de lei față de 110 lei
  • Gaz natural, consum de 950 de metri cubi: 190 lei față de 150 de lei
  • RCA, autoturism 1700 cmc, pe 12 luni: 750 lei față de 450 lei
  • Combustibilii s-au majorat și ei cu peste un leu pe litru. În ianuarie 2021, un litru de benzină și motorină era între 4,8-4,9 lei, în timp ce acum, la pompă se vând cu 6,2-6,3 lei.
  • Creșterea ROBOR. La începutul anului trecut, ROBOR la 3 luni era 1,7%, în timp ce acum a ajuns la 3,05%. La o rată lunară de aproximativ 1.400 lei un client achită acum cu 100 lei în plus.
  • Taxele și impozitele. Taxele și impozitele locale s-au majorat de la 1 ianuarie în unele localități, la fel ca taxa pentru parcările de reședință. În București, de exemplu, a crescut de 8-10 ori în unele sectoare.

Din păcate, veștile nu sunt bune nici pentru perioada următoare. Atât BNR, cât și economiștii din piață estimeză noi creșteri în condițiile în care dobânzile, de exemplu, au fost ținute la un nivel foarte scăzut o perioadă lungă de timp pentru a încuraja creditarea. Creșterea ratelor dobânzilor va reduce inflația, spun specialiștii, dar va scumpi creditarea. BNR a decis la începutul săptămânii să majoreze cu 0,25% dobânda de referință, de la 1,75% la 2% și rămâne astfel cea mai mică din regiune. Majorarea a fost sub așteptările analiștilor din piață.

BNR estimează că puterea de cumpărare a românilor va scădea și mai mult în 2022. Banca centrală ia în calcul o inflație de peste 8% în vara acestui an și o revenire undeva între 3-4% abia în toamna lui 2023.

Mai multe