Totul despre noul buletin cu CIP

11 ianuarie 2023 19:06   Național

Ministerul de Interne a anunţat că noua carte electronică de identitate, aşa-numitul buletin cu CIP, devine realitate. Primele 8,5 milioane de buletine electronice vor fi gratuite, statul suportând 200 de milioane de euro, prin programul PNRR. MAI a anunţat finalizarea programului-pilot din Cluj, iar din vară va începe eliberarea noului tip de buletin în Bucureşti şi apoi treptat în toate zonele ţării până la sfârşitul anului.

Buletinul cu CIP va fi gratuit, dar în timpul experimentului derulat la Cluj, procurarea unui astfel de act a costat 67 de lei.

Documentele vor avea valabilitate de 5 ani pentru minorii între 14 şi 18 ani şi de 10 ani pentru adulţii între 18 şi 70 de ani. Există în continuare şi varianta buletinului fără CIP, iar pentru acest model taxa de eliberare va fi de 38 de lei.

Citește și: Noua carte de identitate se schimbă deja. Nu va mai apărea “gen”, ci “sex”

Diferenţe carte de identitate faţă de buletin cu CIP

Buletinul cu CIP va avea mai multe modificări faţă de cartea de identitate actuală. În primul rând va fi mai mic, la dimensiunea unui permis de conducere sau a unui card bancar. Noua carte de identitate păstrează în memoria electronică fotografia titularului, două amprente digitale, un certificat digital şi toate datele care sunt tipărite pe act.

Conform autorităţilor, citate de stirileprotv.ro şi observatornews.ro, locul naşterii nu va mai fi trecut pe noua carte de identitate, acesta va fi regăsit doar în format electronic.

De asemenea, adresa de domiciliu va dispărea de pe buletinele cu CIP, însă va rămâne inscripţionată pe cele simple.

În cazul în care o persoană trebuie să îşi schimbe adresa şi are carte de identitate electronică nu va mai fi ­nevoie de schimbarea actului de identitate fizic, ci doar a informaţiilor în format electronic. Persoana va putea face acest lucru cu ajutorul unei aplicaţii care urmează să fie pusă la dispoziţie cetăţenilor şi nu va mai fi nevoie să se prezinte la ghişeu.

Pe noul buletin vor fi scrise:

• nume

• prenume

• gen

• cetăţenie

• data naşterii

• CNP

• numărul documentului

• data expirării

Datele stocate:

• cazier

• permis

• certificat de căsătorie

• card de sănătate

Cetăţenii care nu vor buletin electronic, în cazul în care au nevoie de adresa de reşedinţă vor primi de la serviciile de evidenţă a populaţiei o nouă hârtie numită „dovada de reşedinţă”.

Avantaje buletin cu CIP

Acest buletin cu CIP va ţine locul cardului de sănătate şi va putea fi folosit pentru a accesa de la distanţă sistemele online ale instituţilor statului. Buletinul electronic se va folosi în continuare ca act de călătorie, în ţările Uniunii Europeane.

„Cartea electronică de identitate conţine acel certificat digital pe care îl vom folosi la autentificare în interfeţele informatice ale administraţiei publice, în sensul în care certificatul digital este o cheie, care îi va permite cetăţeanului să se autentifice şi să solicite predarea unor servicii. Spre exemplu: emiterea unui certificat de stare civilă sau depunerea actelor pentru căsătorie. Acestea vor putea fi formulate în mediul electronic. Şi, ulterior, vor fi expuse şi alte servicii. Mă gândesc în momentul ăsta la cazierul judiciar. Putem vorbi şi de servicii legate de înmatricularea maşinii”, a declarat pentru stirileprotv.ro, Cătălin Giulescu, şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor din cadrul MAI.

Documentul are o valabilitate de zece ani, pentru persoanele care au peste 18 ani, cinci ani pentru cele care au între 14 şi 18 ani şi nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani. De anul viitor, autorităţile nu vor mai emite buletine în formatul actual, iar până în 2031 toţi românii vor trebui să aibă noul act de identitate.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe