#Coronavirus

Medicii avertizează că pandemia nu s-a terminat! «Trebuie să respectăm măsurile de protecție»

16 martie 2022 3:00   Național

Medicii de familie şi infecţioniştii fac apel la responsabilitatea fiecăruia dintre noi, după ridicarea stării de alertă. Pandemia COVID-19 nu e la final, aşa că trebuie să ne protejăm, după cum ne sfătuiesc specialiştii. Războiul din Ucraina ar putea duce la creşterea numărului de îmbolnăviri.

Avertisment din partea specialiştilor! Medicii de familie ne spun să nu renunţăm la măsurile de protecţie: mască la interior, în continuare (chiar dacă nu mai e obligatorie), mască în spaţiile aglomerate la exterior, distanţare, igiena mâinilor, testare şi vaccinare.

Doctorii au constatat că anularea obligativităţii unor măsuri a fost asimilată de mulţi cu terminarea pandemiei COVID-19, scrie adevarul.ro.   

„Există o percepţie eronată în rândul populaţiei, pe care o vedem şi noi la cabinetele medicale. Faptul că masca nu mai e obligatorie după ridicarea stării de alertă şi dispariţia unor acte normative sunt interpretate de genul: este obligatoriu să nu mai porţi mască”, atrage atenţia Gindrovel Dumitra, medic de familie şi vicepreşedinte al Societăţii Naţionale pentru Medicina de Familie.  

Specialistul dezvăluie că unii dintre pacienţi înţeleg situaţia şi poartă mască. În schimb, alţii vin cu copii având viroze respiratorii şi se supără dacă sunt rugaţi să pună masca.

«Boala e încă printre noi»

„Orice fel de viroză respiratorie poate fi COVID-19. Mai mult, aceste persoane se enervează când le cerem să poarte mască. Noi le explicăm că, de fapt, copiii ar putea să fie un pericol pentru pacienţii cu boli cronice, aflaţi în sala de aşteptare. Ministrul Sănătăţii s-a exprimat clar: faptul că a dispărut obligativitatea măştii şi că nu mai există amenzi nu înseamnă că masca nu e recomandată, mai ales că există 2.000-4.000 de noi cazuri în fiecare zi. Boala este încă printre noi”, punctează doctorul Gindrovel Dumitra.  

Renunţarea totală la măsuri poate compromite tot efortul de până acum.

„Pot fi create condiţiile pentru apariţia unui alt val. Toată populaţia ar trebui să respecte, în continuare, regulile de protecţie pe care le ştim foarte bine. Pur şi simplu, am ieşit din punct de vedere administrativ de sub efectul unor legi. Dar e responsabilitatea fiecăruia dintre noi să ne construim modul în care vom trăi”, insistă Dumitra.

La rândul său, Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul “Matei Balş” din Bucureşti, avertizează: „Pandemia nu se încheie peste noapte. E adevărat că avem acum o situaţie echilibrată şi că 2022 va fi un an de convieţuire cu virusul. Dar nu e încă o convieţuire armonioasă”, explică medicul infecţionist. 

“Am trecut la etapa în care ne protejăm la nivel individual. Nu trebuie să ne spună cineva ce avem de făcut”, consideră doctorul.

Click! spune

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se declară îngrijorată de faptul că războiul din Ucraina ar putea agrava pandemia. Astfel, deşi cazurile din regiune sunt în scădere, există un risc semnificativ de boală şi decese, din cauza ratei scăzute de vaccinare în Ucraina - 34%.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Mai multe