Turiștii români, din ce în ce mai nepăsători! Aproape 80 de oameni au fost recuperați de pe munte, după ce s-au aventurat prea departe

19 august 2024 12:28   Național

Sfârșit de vacanță nefericit pentru circa 80 de turiști. Au ales muntele pentru a se răcori, dar s-au aventurat prea departe. Vacanța lor era să se termine tragic.

76 de turiști au fost coborâți de pe munte de Salvamont după ce o viitură a rupt drumul. Operațiunea a durat 12 ore, informează Salvamont Sibiu.

Zeci de oameni au rămas blocați pe Vârful Modoveanu din Munții Făgăraș, după ce drumul de acces a fost rupt de viitură. Cei mai mulți dintre ei aveau corturile montate deasupra zonei în care drumul a fost distrus.

Ion Sănduloiu, șef Salvamont Argeș, a povestit: „Un elicopter a dus doi dintre colegii mei în Vârful Moldoveanu, ca să poată să întoarcă persoanele care deja plecaseră spre vârf de dimineață. Erau mulți care nu știau ce se întâmplase în aval și plecaseră spre vârf.”

Rând pe rând, turiștii au fost recuperați de salvatori și coborâți pe jos cale de câțiva kilometri, în condiții dificile, printr-o zonă cu teren accidentat.  Mai mulți salvamontiști, jandarmi și pompieri au participat la operațiunile de salvare a celor izolați pe munte.

O echipă SMURD a intervenit după ce o femeie a căzut și și-a rupt un picior. Salvatorii au mers o oră până au ajuns la ea și au luat-o de acolo cu o targă. 12 ore le-a luat salvamontiștilor să coboare în siguranță toți turiștii rămași blocați pe munte. Aceștia au fost duși la Curtea de Argeș cu un microbuz, conform digi24.ro.

Doi turiști preluați cu elicopterul

În paralel, în Bucegi, doi turiști care au rămas blocați pe stânci, în cursul nopţii de duminică spre luni, au fost recuperați de salvamontişti cu elicopterul SMURD, a anunţat Salvamont Prahova. „Intervenţie aero la primele ore ale dimineţii pentru evacuarea din munte a două persoane rămase blocate de azi-noaptea pe Valea Seacă a Coştilei, sub Colţul Mălinului. Au fost inseraţi prin troliere doi salvatori montani, care i-au recuperat”, au transmis reprezentanţii Salvamont Prahova. Cele două persoane au fost transportate în siguranţă la Baza Salvamont de la Cota 1400. La intervenţie a participat un elicopter SMURD de la Târgu Mureş.

Mai multe