Un medic român a fost condamnat la închisoare pe viață în Ungaria. Ce a făcut

29 martie 2022 15:34   Național
Ultima actualizare:

Primul român condamnat pe viață într-o țară din UE în ultimii 10 ani. Medicul român, Dan Stamatiu care a împușcat mortal o femeie și l-a rănit grav pe soțul acesteia în Ungaria, în urmă cu șase ani, din gelozie, a fost condamnat zilele trecute la închisoare pe viață 

Românul are 60 de ani și este originar din Oradea și a săvârșit crima în localitatea maghiară Sátoraljaújhely. Potrivit presei din Ungaria, citată de stiridiaspora.ro, medicul lucra ca pneumolog şef la Spitalul Erzsebet din Sátoraljaújhely și în 2012 s-a îndrăgostit de o femeie cu care a avut o relație, apoi ea l-a părăsit.  

Românul condamnat pentru crimă și-a pândit victima 

Stamatiu nu a vrut să accepte că femeia nu mai vrea să fie cu el și a decis să se răzbune. La 31 august 2016, acesta a condus până la casa victimelor cu un pistol pe care îl cumpărase de la o piață din localitatea Nyíregyháza, apoi s-a apropiat de casă cu o bicicletă, s-a ascuns și și-a așteptat fosta iubită 

Când femeia a ajuns acasă, inculpatul a urmărit-o și a încercat să stea de vorbă cu ea. Pentru că aceasta s-a speriat și și-a chemat soțul, doctorul Stamatiu și-a ieșit din minți și a tras mai multe gloanțe în cei doi. Apoi și-a încărcat bicicleta în mașină și a fugit în România, unde a fost arestat a doua zi în baza unui mandat european de arestare.  

Potrivit sursei citate, la crimă ar fi asistat și cei doi copii gemeni ai cuplului, în vârstă de 7 ani, iar ulterior unul dintre ei a alertat autorităţile. Copiii nu au fost răniți pentru că după faptă, românul s-a întors pe călcăie și a fugit, refugiindu-se în România unde a fost capturat după 24 de ore.  

Criminalul a fost extrădat în Ungaria în 2019 

În urma împușcăturilor, femeia a suferit răni atât de grave încât a murit pe loc, în timp ce soțul ei a fost dus în stare gravă la spital. În cele din urmă bărbatul a supraviețuit, dar a rămas paralizat total pe partea stângă a corpului și din acest motiv și-a pierdut serviciul.  

Stamatiu a fost închis în România pentru crimă iar pentru a nu fi extrădat a dat în judecată colegii de celulă, administrația centrelor de deținere și chiar statul. În cele din urmă, în septembrie 2019 a fost în cele din urmă extrădat și judecat la Tribunalul din Nyíregyháza. Magistrații l-au condamnat în aceste zile la închisoare pe viață dar decizia nu este definitivă.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!

Mai multe