Un metru pătrat de spațiu cultural românesc, peste 2.000.000 de euro - Recordurile unei licitații de artă
Licitația de Iarnă de la Palatul Cesianu-Racoviță din București a doborât recordurile și a înregistrat cifre impresionante, consolidându-și poziția ca un eveniment de referință în lumea colecționarilor de artă. În cifrele acestei ediții, se reflectă o sumă totală de aproape 700.000 de euro, o rată de adjudecare de aproximativ 70%, 206 loturi de artă și 175 de palete participante dintr-un total de 344 de palete înscrise în licitație (fizic, telefonic și online), din care au fost adjudecate propriu-zis 89 de palete.
Topul adjudecărilor, dominat de Nicolae Tonitza
Evenimentul desfășurat joi, 18 decembrie, la Palatul Cesianu-Racoviță, a fost marcat de conducerea categoriei de adjudecări de către pictorul Nicolae Tonitza. Cel mai valoros centimetru pătrat de spațiu românesc a fost atribuit unei micuțe, dar superbe picturi intitulate „Cap de copil (Nineta Gusti)”, adjudecată pentru suma remarcabilă de 42.500 de euro, pornind de la un preț de pornire de 15.000 de euro. Această adjudecare echivalează cu aproximativ 218 de euro pentru un centimetru pătrat de pictură, reprezentând o valoare impresionantă de 2.180.000 de euro pentru un metru pătrat de artă românească semnificativă.
Prietenul apropiat și coleg de idei al lui Tonitza, Francisc Șirato, și-a egalat, de asemenea, recordul de preț de adjudecare cu o lucrare intitulată „Interior cu maci și margarete”, care a fost adjudecată pentru suma de 22.000 de euro, pornind de la un preț de pornire de 8.000 de euro.
Recorduri pentru artiști
Și artiștii Arthur Verona și Octav Băncilă au contribuit la succesul licitației cu lucrări remarcabile. Două din cele trei lucrări de Arthur Verona au fost adjudecate cu sume impresionante: „Serbare câmpenească” pentru 17.000 de euro și „Convoi de sănii în Bucovina” pentru 15.000 de euro, ambele depășind semnificativ estimările maxime.
De asemenea, celebrul „Liliac” al lui Octav Băncilă a fost un punct de atracție, pornind de la 2.000 de euro și ajungând la impresionanta sumă de 15.000 de euro la adjudecare, în timp ce „Garoafe roșii” a fost adjudecat pentru 11.000 de euro, dublul estimării maxime.
Segmentul tânăr, în creștere
Un aspect remarcabil al Licitației de Iarnă Palatul Cesianu-Racoviță din București a fost creșterea ponderii segmentului tânăr (cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani) în rândul participanților. Aproape jumătate dintre adjudecările înregistrate (42%) au fost realizate de acest segment de vârstă, constituind un fenomen inedit în lumea licitațiilor de artă de până acum. Interesul crescând pentru arta clasică și temele perene denotă o apreciere continuă a valorilor identitare naționale și a frumosului în rândul noilor colecționari.
Această licitație este în topul evenimentelor de artă din România
Cu aceste rezultate impresionante, Licitația de Iarnă Palatul Cesianu-Racoviță din București confirmă poziția sa în topul evenimentelor de artă din România și oferă colecționarilor oportunități deosebite de a investi în opere semnificative ale artei românești.
Următoarele două licitații speciale de Crăciun, Bijuterii și Artă Decorativă (20 decembrie, ora 19:00) și Eleganță, Ceasuri și Mașini de Colecție (21 decembrie, ora 19:00), completează oferta diversificată a casei de licitații în acest sfârșit de an. Colecționarii și pasionații sunt invitați să exploreze universul fascinant al acestor licitații exclusiv online și să descopere obiecte de colecție unice și bijuterii prețioase.