Un obiect incredibil a fost descoperit în județul Olt! „Este unicat”
O descoperire de-a dreptul incredibilă a fost făcută în cursul zilei de sâmbătă, 14 septembrie, în județul Olt. O piesă de aur a fost scoasă la lumină de către un tânăr ân vârstă de 37 de ani, iar vechimea acestui obiect unic ar fi de aproximativ 5.000 de ani.
Adrian Laurențiu Manea, un tânăr în vârstă de 37 de ani, a devenit detectorist de aproximativ un an și jumătate, iar pasiunea sa s-a dovedit a fi una care i-a adus faima de-a lungul întregii țări. În timp ce se afla în apropierea unei păduri, alături de detectorul său de metale și de un alt prieten, bărbatul a descoperit o piesă de au incredibilă, care se pare că ar fi un idol venerat de oamenii care au locuit în zonă cu milenii în urmă.
Această descoperire incredibilă a fost făcută în localitatea Ghimpețeni, în județul Olt. Obiectul are greutatea de 20 de grame, iar tânărul a spus că știe că în zonă au mai fost făcute diferite astfel de descoperiri, iar în trecut existau mai multe așezări în apropiere de acest loc.
Piesa de aur cântărește 20 de grame
Piesa se afla la o adâncime de 25 – 30 de centimetri, pe un teren arabil. Manea bănuiește că este posibil ca aceasta să fi fost, cândva, pierdută mai recent.
„Piesa e posibil să fi fost pierdută. Cei de acolo, oamenii mai în vârstă, spun că ar fi fost un lac acolo, în zona aceea. Acum, nu știu ce să zic. Oricum nu cred că a stat 3.000 de ani, sau 5.000 de ani, în pământ. E pământ arabil acolo. A fost arat acolo, a fost discuit, dar...”, a spus acesta, potrivit adevarul.ro.
Obiectul este vechi de mii de ani
Această piesă este unicat în țara noastră, iar doctorul Ciulavu a vorbit mai mult despre semnificația aparte pe care o are.
„Din aceeași perioadă mai sunt piese cunoscute în județul Sălaj, aproximativ din aceeași perioadă, dar altă formă, alt decor, de aceea spun că este unicat. Este un idol antropomorf, reprezintă o femeie, asta știm sigur. Restul, cu amuletă și cu brățară (n. red. – informațiile care au fost vehiculate pe Internet) nu sunt adevărate.
Amuleta se purta, aceasta nu este o piseă făcută pentru a fi purtată. Fiind dintr-o tablă subțire, de aur, dacă ar fi fost purtată constant s-ar fi deteriorat. Nu erau gândite să fie purtate”, mai spune expertul.