Vacanţa înseamnă pentru ei muncă la câmp! „Sunt elevi care n-au fost niciodată într-o excursie”

27 februarie 2024 20:05   Național

Elevii din destule sate uitate de lume şi-au petrecut vacanţa „de schi” lucrând pe brânci. Cei mai mulţi n-au fost în viaţa lor la munte, la mare sau într-o banală excursie. În zilele libere, aceşti copii muncesc mai mult decât oricând pe câmp ori în gospodărie, arată adevarul.ro

Timp de o săptămână, elevii din Bucureşti şi din 25 de judeţe ale ţării au beneficiat de vacanţa dintre modulele trei şi patru, inclusă în calendarul anului şcolar. Această “fereastră”, instituită încă de anul trecut, poartă numele de „vacanţa de schi”, fiindcă a fost dată la presiunea hotelierilor şi a agenţilor economici din zonele montane, unde se practică schiul, mai ales în luna februarie. De altfel, elevii din familii cu o situaţie financiară bună au optat pentru o vacanţă la munte sau în destinaţii exotice. 

„Sunt elevi care n-au fost niciodată într-o excursie”

În satele din nordul Moldovei, însă, „vacanţa de schi” este de fapt o perioadă de muncă sau de bătut uliţele. În general, copiii care trăiesc în mediul rural din judeţul Botoşani mărturisesc că n-au fost niciodată la munte.  „Aici sunt elevi care n-au fost niciodată într-o excursie. Nici măcar până la Suceava sau până în Neamţ, zone mai apropiate de noi”, oftează un localnic din satul Mânăstireni. 

„Nu sunt bani, domnule, pentru vacanţe. Aici, la ţară, se pune întrebarea «De unde facem rost să mâncăm şi să dăm de mâncare la animale?», nu «Unde mergem la plimbare?». Este cam sărăcie. Nici nu se gândesc oamenii la excursii şi la vacanţe. Nu le trece prin cap”, spune un fost profesor din satul botoşănean. „Aşa s-au născut, aşa trăiesc. De unde să ştie ei ce înseamnă o vacanţă, dacă n-au fost plecaţi niciodată? Dacă un om nu ştie gustul unui fel de mâncare, de exemplu, nu-i este poftă de acel fel. Aşa şi în cazul ăsta, al copiilor de la ţară”, adaugă fostul profesor.

„Folosesc hainele fraţilor mai mari”

Această realitate dură e confirmată şi de Daniel Câşlariu, preşedintele unei cunoscute asociaţii umanitare. 

„Mulţi dintre elevi n-au ieşit niciodată din sat. Cu indulgenţă pot spune că sunt 10% care au o situaţie bună acasă. Restul - o situaţie precară! Grija lor e să aibă ce pune pe masă. Sunt multe cazuri în care copiii folosesc hainele sau încălţămintea fraţilor mai mari. Practic, începând de la 7 ani, puştii intră la munca în gospodărie”, dezvăluie preşedintele Asociaţiei „Grup Civic”. 

Pentru majoritatea copiilor din mediul rural, vacanţa înseamnă mai multă muncă în gospodărie. „Oamenii mai au văcuţe, oi sau păsări. Ajutoare se găsesc greu şi sunt scumpe. Aşa că toată baza este pe copii”, explică un sătean din Mânăstireni. 

Specialist: „Nu trebuie neglijate  preocupările copilăriei”

De multe ori, copiii de la ţară ajung mai obosiţi la şcoală decât erau înainte de vacanţă, din cauza muncii susţinute. 

„Micile treburi gospodăreşti fac bine. Responsabilizează şi îi ţin pe copii, măcar o perioadă, departe de ecrane. Dar sarcinile trebuie să fie pe măsura puterii şi a vârstei copilului. Evident, nu trebuie neglijate jocul şi alte preocupări ale copilăriei. Altfel se pot instala oboseala excesivă şi stresul”, avertizează Laura Jijie, medic primar specializat în psihiatrie pediatrică.

Şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani le recomandă părinţilor să-i lase pe copii să se bucure de vacanţă, chiar dacă nu le pot oferi excursii sau vacanţe la munte.

Mai multe