Veste bună pentru gospodine! Ce este usturoiul „Benone” și când va ajunge pe tarabe

17 iulie 2023 16:49   Național

„Gata, n-o să mai fie nevoie de usturoi străin!”, susţin fermierii români care au mizat pe această cultură, stimulaţi de subvenţiile de la stat. Legumicultorii din judeţul Buzău, lider naţional la cultivarea usturoiului în ultimii patru ani, se laudă că înregistrează producţii foarte bune, scrie adevarul.ro

Valentin Jecu este cel mai mare cultivator buzoian de usturoi, cu o suprafaţă de 20 de hectare într-o comună de lângă Râmnicu Sărat. Fermierul se află în plină campanie de recoltare a unui soi local de usturoi, îmbunătăţit de cercetătorul Costel Vânătoru şi omologat sub numele Benone. Soiul special a primit această denumire în cinstea regretatului rapsod Benone Sinulescu. 

„Este mai uşor de curăţat”

Usturoiul Benone dă o producţie de circa opt tone la hectar. Valentin Jecu promite însă un soi şi mai productiv, cu un randament de până la zece tone la hectar. „Usturoiul acesta are căpăţâna mai mare şi e mult mai uşor de curăţat”, explică agricultorul buzoian. El estimează că, în 2023, producătorii locali ar putea asigura necesarul de marfă pentru piaţa internă, graţie ajutorului acordat prin Programul Usturoiul - 3.000 de euro la hectar.

 „În urma programului de subvenţie, sperăm că se va acoperi necesarul de usturoi pentru piaţa din România. Dacă nu în totalitate, măcar în proporţie de 70 la sută”, anunţă Jecu.

În ultimii ani, tot mai mulţi buzoieni au pariat pe cultivarea acestei legume. Tone de usturoi ajung zilnic de pe câmp în depozitele din comuna Râmnicelu. Căpăţânile de usturoi stau o perioadă la uscat, după care ajung la sortat. 

„Este recoltat cu codiţa cât mai verde. După uscare, usturoiul e sortat pentru depozitare şi, ulterior, pentru comercializare”, explică Adrian Dochia, un alt cultivator din Râmnicelu.

Potrivit fermierilor, cei 3.000 de euro primiţi de la stat sunt suficienţi pentru înfiinţarea unui hectar de usturoi, banii fiind cheltuiţi pe sămânţă şi pe lucrările agricole. Dacă vremea ţine cu agricultorul, producţia medie pe un hectar ar putea ajunge la cinci tone.

Plata de 3.000 de euro pe hectar se acordă, din bugetul de stat, fermierilor care îndeplinesc o serie de condiţii. Cultivatorii trebuie să valorifice minimum trei kilograme de usturoi la fiecare zece metri pătraţi de pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi.

„Are un gust dulce spre acrişor”

Usturoiul din noua recoltă va ajunge în pieţe peste o lună. Bulbii de usturoi românesc, apreciat de gospodine pentru aroma sa puternică, au o greutate cuprinsă între 30 şi 50 de grame şi sunt formaţi din până la zece căţei de usturoi. Direcţia Agricolă Buzău dezvăluie că, în 2023, suprafaţa cultivată cu usturoi e de 600 de hectare, dublă faţă de anul trecut. 

„Noi sperăm să scăpăm de usturoiul din import, pentru că-i dezastruos la gust. Îl recunoşti dintr-o mie şi nu ai cum să-l confunzi cu usturoiul nostru, care are un gust dulce spre acrişor”, spune fermierul Adrian Dochia. 

Mai multe