Veste bună pentru români! Ministrul Finanțelor anunță prelungirea amnistiei fiscale! Care este noul termen
Marcel Boloș a anunțat că termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale a fost prelungit, până pe 20 decembrie 2024. Decizia vine ca urmare a faptului că tot mai mulți români i-au cerut luarea acestei măsuri. Ministrul Finanțelor spune că aproximativ 120.000 de contribuabili și-au exprimat deja intenția de a beneficia de amnistia fiscală. Pe lângă prelungirea termenului pentru amnistia fiscală, Marcel Boloș a anunțat că va propune permanentizarea bonificației de 3% pentru contribuabilii care și-au achitat taxele și impozitele la timp.
Anunțul ministrului Finanțelor
„Pentru a veni în sprijinul contribuabililor care vor să-și clarifice situația fiscală, am decis prelungirea termenului pentru aplicarea aministiei fiscale până pe 20 decembrie 2024. Concret, termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie, dar prelungim termenul pentru emiterea certificatelor de atestare fiscală și plată până pe 20 decembrie", a scris ministrul Finanțelor pe pagina sa oficială de Facebook.
Actuala amnistie fiscală s-a diferențiat față de măsurile similare din trecut
Oficialul a explicat că actuala amnistie fiscală s-a diferențiat față de măsurile similare din trecut printr-o procedură mai simplificată și mai accesibilă, care a permis unui număr mare de contribuabili să se intereseze activ de beneficiile fiscale.
„Fiind mai aproape de contribuabili și mult mai ușor de accesat, a atras peste 120.000 de contribuabili care și-au prezentat deja intenția să beneficieze. Informarea contribuabililor cu privire la măsurile fiscale adoptate, prin intermediul Poștei Romane și a SPV, a determinat contribuabilii să fie interesați să-și achite obligațiile fiscale", a explicat ministrul Finanțelor.
„Totodată, formularele care s-au depus de către contribuabili, notificarea și cererea de anulare, au fost simplificate, astfel încat pentru contribuabili accesarea acestor măsuri fiscale să fie o formalitate prin care să își manifeste intenția de a beneficia de aceste anulări de obligații, iar pe de altă parte, să aibă timpul necesar pentru a-și asigura lichiditățile financiare pentru achitarea obligațiilor bugetare", a mai scris ministrul Finanțelor pe pagina sa oficială de Facebook.
Permanentizarea bonificației de 3% pentru contribuabilii care și-au achitat taxele la timp
De asemenea, Marcel Boloș a mai precizat că „Ministerul Finanţelor va propune permanentizarea acordării bonificației de 3% pentru contribuabilii care și-au achitat la timp taxele și impozitele”.
„O transformăm astfel într-o formă de recunoștință recurentă, un angajament față de toți cei care contribuie, an de an, la stabilitatea și dezvoltarea României”, a mai adăugat Boloș.
Ce transmite avocatul Gabriel Biriș despre anunțul lui Boloș
Avocatul Gabriel Biriș, care a fost în trecut secretar de stat la Ministerul de Finanțe, spune că prin noua lege pare că ministrul de finanțe transmite mesajul: „cine nu a plătit la timp, primește un bonus”.
„Să traduc: Să zicem că la 31 august am un impozit neachitat de 1.000.000, pe care îl plătesc pe 10 decembrie. Dacă pe 10 decembrie am acumulat și dobânzi și penalități de întârziere de încă 100.000, din acestea plătesc 15.000 - restul mi se șterg. Dl. Bolos îmi mai dă însă un "bonus" (pe lângă cei 85.000 anulați): 100.000 pe care îi pot scădea din impozitele pe care le datorez la anul, deci practic - în loc să fiu executat pentru 1.100.000, plătesc efectiv 915.000”, a scris Gabriel Biriș pe pagina sa de Facebook.
Câte companii sau instituții publice înregistrează debite restante
Cu privire la companiile, autoritățile sau instituțiile publice care administrează obligații bugetare, un număr de 330.735 contribuabili înregistrează debite restante. Vor beneficia de următoarele facilități: se anulează toate accesoriile (dobânzi, penalități) aferente obligaţiilor bugetare principale datorate bugetului general consolidat, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, dacă sunt achitate integral datoriile până la data depunerii cererii, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024.
Totodată, se anulează toate accesoriile aferente obligaţiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declarație rectificativă, cu scadenţă anterioară datei de 31 august 2024 inclusiv, administrate de ANAF.
Este vorba și despre anularea tuturor accesoriilor, aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, și stinse cu întârziere până la 31 august 2024, dar și despre anularea tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă ca urmare a controlului fiscal.
Câte persoane fizice înregistrează debite restante
În ceea ce privește persoanele fizice, un număr de 848.705 contribuabili persoane fizice înregistrează debite restante, care vor acorda următoarele facilăți: anularea unui procent de 50% din obligațiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv și anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.
În cazul debitorilor persoane fizice care înregistrează obligații bugetare restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mare de 5.000 lei, stinse în procent de 75% până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, se acordă:- anularea unui procent de 25% din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv;- anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.