Veste mare pentru toți agricultorii: se dau bani! Ideea care le va ușura munca tuturor

6 aprilie 2023 5:00   Național

Agricultura din România poate avea șansa de a deveni una dintre cele mai moderne de pe glob! Oportunitatea vine prin fondurile din vestitul plan PNRR, fermierii din țara noastră având șansa de a investi în achiziționarea roboților pentru a înlocui mâna de lucru care a devenit extrem de rară și scumpă. 

Conform informațiilor oferite de către protv.ro, fermierii români au oportunitatea de a folosi fonduri din cadrul Planului Național de Redresare Națională (PNRR) pentru automatizarea fermelor. Această șansă vine în contextul în care agricultorii din țara noastră se plâng constant de problemele pe care le întâmpină la găsirea angajaților dispuși să muncească pe câmp, problemă ce duce la pierderi enorme în întreaga țară.

Conform sursei, proiectul are un buget total de aproximativ 150 de milioane de euro, iar jumătate din această sumă este rezervată pentru fermele din industria alimentară. Iar în privința întreprinderilor mici și mijlocii, acestea au la dispoziție sume de care pot dispune între 500.000 și 3 milioane de euro. Fermierii români pot deja să înceapă să își pregătească actele necesare pentru a primi fondurile, cererile putând fi depuse din această vară.

Roboții pe care îi pot achiziționa fermierii sunt extrem de folositori, fiind deja folosiți în agricultură atât în România, cât și în străinătate. Aici putem vorbi despre diverși roboți care culeg fructe și legume, drone care fac poze aeriene pentru ca fermierii să își facă o idee mai bună despre culturile lor, precum și diverse sisteme de ultimă generație care pot fi instalate în sere. Iar dacă vă faceți griji că roboții pot strica recolta, nu este nevoie! Sunt programați să aibă o dexteritate perfectă.

Există deja fermieri din România care folosesc roboți

Conform sursei, la o fermă de porci din Arad s-au folosit fonduri europene pentru automatizare, mai precis 3 milioane de euro, iar acum lucrează acolo doar 5 persoane, în timp ce în mod normal, la o fermă de asemenea mărimi, ar fi nevoie de aproximativ 4 ori mai mulți oameni.

Un alt exemplu vine din Timiș unde la o fermă cu 80 de vaci, unde lucrau în jur de 5 oameni, iar acum există un singur angajat, după ce proprietarul a accesat fonduri europene pentru a cumpăra trei roboți care fac toată munca.

Ministerul dorește automatizarea fermelor, iar în acest context, proiectele care vor prezenta gradul cel mai ridicat de automatizare vor avea prioritate la accesarea fondurilor.

Mai multe