Vești îngrijorătoare: carnea de miel se face 40 de lei kilogramul?

Se apropie sărbătorile pascale, aşa că începe goana după cumpărături. Carnea de miel, la mare căutare pentru masa de Paşte, va avea însă un preţ care îi va descuraja pe mulţi clienţi. Crescătorii de animale reclamă faptul că toate furajele s-au scumpit, scrie adevarul.ro.

Carnea de miel, mai scumpă an de an (FOTO: InquamPhotos)
Carnea de miel, mai scumpă an de an (FOTO: InquamPhotos)

Fermierii se plâng deja din cauza cheltuielilor mari pentru creşterea ovinelor. Ei speră să-şi recupereze măcar investiţia, conştienţi că oamenii vor fi nevoiţi să cumpere un miel întreg împreună cu un vecin, cu un prieten sau cu o rudă. La consumatorul final, carnea de miel va costa între 35 şi 40 lei kilogramul, chiar şi achiziţionată direct de la producător. „Ca să ai şi profit, ar trebui să se ajungă la 30 lei kilogramul în viu. Balotul de lucernă e 30 de lei şi animalele mănâncă 10 baloţi de lucernă; din start sunt 300 de lei”, spune Gheorghe Bucura, un crescător de ovine din sudul judeţului Olt.

Păşunea pe care o avem e insuficientă şi, oricum, cu iarbă nu poţi să iernezi animalul, îţi trebuie şi lucernă. Motorina se scumpeşte exact când o cumpărăm noi, în campanie am luat-o şi cu 9 lei, chiar dacă acum este mai ieftină”, explică Bucura. Un alt fermier,  din comuna Vultureşti (Olt), se teme că magazinele vor veni cu un preţ care să-i ruineze pe crescători. Un preţ mulţumitor pentru el ar fi 40 lei kilogramul pentru mielul sacrificat şi predat cumpărătorului.

O tradiţie de Paşte: friptura de miel
O tradiţie de Paşte: friptura de miel

Unde îşi vor vinde mieii este o altă întrebare care-i macină pe crescători, însă îi interesează deopotrivă şi pe cumpărători. Cei care au de vânzare câteva zeci de animale fie îi vor vinde de acasă, sacrificaţi, fie vor putea merge cu ei în punctele temporare din târguri şi din pieţe, organizate cu câteva zile înainte de Paşte. Pentru cei care au însă sute de miei, cea mai bună soluţie rămâne vânzarea către intermediari. „Să dăm către intermediari e cel mai avantajos. Unde să vând eu 600 de miei? Cel care are 50 de miei poate să-i taie în câteva zile şi să-i vândă fără probleme. Ca preţ final vorbim, cred, de 35 de lei. Sub 40 de lei kilogramul, oricum. Ştiţi cum e în agricultură, rar ai doi ani la rând profit, trebuie să fii foarte norocos”, completează producătorul Gheorghe Bucura, care e şi medic veterinar.

Mulţi fermieri renunţă la animale

Creşterea ovinelor, o îndeletnicire tot mai costisitoare
Creşterea ovinelor, o îndeletnicire tot mai costisitoare

Crescătorii, care s-au adunat la Slatina pentru a discuta problemele cu care se confruntă şi pentru a căuta soluţii, consideră că discuţia ar trebui să treacă de preţul cărnii de miel pentru masa de Paşte. Problemele de acum, după o vară secetoasă şi după explozia costurilor, i-au făcut pe destui fermieri să abandoneze creşterea animalelor. ”Eu sunt doctor veterinar de 30 ani. Aveam în comuna Orlea 700 vaci, când am venit eu, în 1996, şi acum mai avem 70 de vaci, adică 10%. De ce? Din cauza politicii agricole proaste”, a încheiat Gheorghe Bucura.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net