Ce semnifică salcia pe care o iei de la biserică în Duminica Floriilor?

Cu o săptămână înainte de Paște, în fiecare an, se sărbătorește Intrarea Domnului în Ierusalim, mai pe scurt, Floriile. Sărbătoarea cu însemnătate mare pentru creștini are numeroase tradiții și superstiții, iar printre acestea se numără și salcia pe care o iei de la biserică. Ce semnifică ea?

Credincioșii primesc salcie de la biserică în Duminica Floriilor
Credincioșii primesc salcie de la biserică în Duminica Floriilor

Semnificația salciei de la biserică primită în Duminica Floriilor

Ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Isus Hristos de mulțime, la intrarea în Ierusalim. Dar în România, credincioșii foloresc salcia deoarece ea imită cel mai bine gestul de plecare smerită în faţa Mântuitorului. De asemenea, o veche legendă spune că doar salcia a ajutat-o pe Maica Domnului când a vrut să își vadă Fiul ce tocmai fusese răstignit și a rugat toate buruienile s-o treacă de apa ce i s-a ivit în cale pe drum.

După un obicei străvechi, ramuri de salcie sunt aduse de către credincioși la biserică, în dimineața de Florii. Acolo, ele vor fi sfințite de către preot, iar apoi, după terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le va păstra de regulă lângă o icoană. Această plantă ar avea puteri miraculoase, fiind de ajutor în vreme de necaz sau boală și alungă spiritele necurate.

Unele persoane folosesc crenguțele de salcie pentru a se lega cu ele în jurul taliei, să nu-i doară mijlocul și să fie rezistenți la muncile câmpului ce vor urma.

De asemenea, există credința că salcia sfințită aruncată în foc poate ajuta în cazul unui incendiu. Iar pentru salciile uscate, recomandat ar fi ca ele să nu fie aruncate la gunoi, ci arse sau îngropate în pământ, pentru a se „întoarce” din nou în natură, mai ales că poartă binecuvântarea lui Dumnezeu în urma sfințirii. Unii credincioși de la sat păstrează salcia și după ce aceasta s-a uscat, împodobind cu ea icoanele, ferestrele, sau ușile caselor.

Ce tradiții mai există de Florii

Printre cele mai importante tradiții de Florii se numără împărtășania. Se spune că cel care se împărtășește în această mare sărbătoare are mari șanse să i se împlinească orice dorință. Totodată, pentru fetele care doresc să își întâlnească sortitul, o tradiție spune că aceastea trebuie să fiarbă busuioc în apă la miezul nopții și apoi să se spele cu ea pe cap. Iar înainte de răsărit, ele vor trebui să toarne apa folosită la rădăcina unui copac înflorit.

Cu toate că, pentru unii, spălatul pe cap în această zi este, se pare, unul dintre lucrurile interzise și asta, potrivit tradiției, deoarece îți va încărunți părul și vei albi înainte de vreme.

Însă, există și o altă variantă pentru cele care sunt în căutarea sufletului-pereche și care vor să se mărite, și anume - trebuie să scoată la soare zestrea pentru a-și chema ursitul. În Banat și Transilvania, femeile pun sub un păr altoit o oglindă şi o cămaşă curată, care sunt luate la răsăritul soarelui și apoi folosite ca talismane pentru dragoste şi sănătate.

De asemenea, cei care au ţinut Postul Paştelui au dezlegare la peşte, pentru că aşa ar fi cerut Iisus, iar dacă vor mânca acest fel în Duminica Floriilor, se crede că vor fi sănătoşi şi feriţi de boală. Este bine de această sărbătoare și ca mormintele să fie curăţate şi stropite cu apă sfinţită și casele și hainele aerisite.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!     

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net