Ce trebuie să pui neapărat pe masa de Paște. Îți aduce noroc și te ferește de rele!
Paștele se apropie cu pași repezi, iar credincioșii de pretutindeni se pregătesc cum pot mai bine pentru a întâmpina cum se cuvine cea mai mare sărbătoare a creștinilor celebrată peste tot în lume. Fie alegeți să vă pregătiți mesele de acasă cu cele mai mari bunătăți, fie că alegeți să sărbătoriți la o pensiune, trebuie să știți ce din meniu nu trebuie să lipsească un preparat extrem de important care vă poate aduce mult noroc și prosperitate. Despre ce este vorba, vă spunem chiar acum! Vă dăm un indiciu, este vorba despre un desert!
Cu toții știm că simbolul Sfintelor Paști îl reprezintă ouăle roșii, care au și ele în spate o legendă ce emoționează sufletul oricărui credincios. Se spune că Maica Domnului, îndurerată fiind sub Crucea Fiului Său ce pătimea pentru greșelile oamenilor, avea lângă Ea un coș cu ouă. Ei bine, se spune că sângele Domnului a curs peste ouă, înroșindu-le. Din acel moment, pentru a aminti de patimile Sale și Răstignire, creștinii înroșesc ouă de Paște, dar și de Înălțare.
Ce trebuie să pui pe masa de Paște, ca să ai noroc în toate
Totuși, nu mulți știu că preparatul ce vă poate aduce multă prosperitate dacă îl pregătiți pentru masa de paște este azima, adică pasca! Ei bine, această pască evreiască a trecut, desigur prin nenumărate schimbări și variante până a ajuns în zilele noastre la pasca pe care familiile o pregătesc cu drag pentru sărbătoarea Paștelui.
Interesant de știut este că această azima este un fel de pâine făcută din aluat nedospit și este pregătită de evrei în ajunul Paştilor în semn de aducere aminte de cina pe care poporul ales a luat-o în ajunul ieşirii din Egipt. Ei bine, rețeta din prezent pe care majoritatea din prezent o folosim reprezintă aluatul pufos de cozonac, brânză grasă de vaci, ouă, stafide, smântână, rom, un desert iubit de cei mai mulți!
Cum se prepară pasca
Aveți nevoie de:
- 600 de g de brânză de vaci grasă
- 100 de g de smântână (12 % grăsime)
- șase ouă
- 300 de g de zahăr
- șase linguri de făină
- 180 de g de unt (ținut la temperatura camerei)
- 100 de g de stafide
- un pliculeț de praf de copt
- sare
- coaja rasă de la o lămâie mare
- două linguri de esenţă de vanilie
- o lingură cacao (pentru decor)
Pentru delicioasa rețetă este nevoie de brânză dulce de vaci, cât mai grasă și cu cât mai puțin zer. Primul pas pe care îl facem este să separăm toate ouale, iar mai apoi gălbenușurile se vor amesteca cu zahărul bine, până se topește, după care adăugăm untul și praful de sare. Ulterior, se adaugă pe rând, brânza, smântâna și faina alături de praful de copt. Toate ingredientele se amestecă bine și ușor până compoziția se omogenizează așa cum trebuie, fără să rămână cocoloașe.
Lăsăm puțin deoparte compoziția și ne apucăm să facem o spumă densă din albușurile care trebuie bătute bine. Vă veți da seama că spuma a fost bine bătută odată ce este suficent de tare încât să nu pice dacă întoarceți invers bolul. După aceea compoziția se încorporează cu albușurile bătute amestecând cu o spatulă. Pentru a da o aromă deosebită preparatului vom adăuga două linguri de esență de vanilie și coajă de lămâie, dacă vă plac alte esențe puteți experimenta! Toate acestea se amestecă foarte bine și la final adăugăm și stafidele. Totul se toarnă într-o tavă rotundă, ce a fost unsă în prealabil cu puțin unt.
Este important să rețineți că trebuie să preîncălzim cuptorul la o temperatură de 180 de grade Celsius, abia apoi putem turna compoziția în tavă și o lăsăm la copt pentru circa 50 de minute până vedeți că s-a rumenit frumos. După ce o scoatem de la cuptor trebuie lăsată să se răcească înainte de a o servi și gata! Pasca este gata de gustat alături de un vin sau o altă băutură deosebită!