7 trucuri ca să nu suferi la masa de sărbători. Cum poți mânca inteligent de Paște

Ultima actualizare:

Dr. Mihaela Bilic a dezvăluit în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei” cum trebuie să fie masa ideală de Paște şi cum putem să ne bucurăm de sărbători fără indigestie şi disconfort abdominal, dar și cum să ne păstrăm silueta.

cum trebuie să fie masa ideală de Paște. Foto: Click.
cum trebuie să fie masa ideală de Paște. Foto: Click.

Ouăle

Nutriționistul Mihaela Bilic este de părere că, ouăle pot fi consumate la masa de Paște, afirmând despre aceste alimente că sunt extrem de sănătoase. Însă, trebuie să avem grijă ce mai mâncăm pe lângă acestea. Bilic recunoaște că pentru persoanele care au bila leneșă pot apărea ceva probleme la consumul acestui aliment, însă cu siguranță este vorba de ceva minor, care nu va trimite la spital. 

Dacă mănânci un ou fiert, cu gălbenușul tare care este greu de digerat, cu siguranță o bilă leneșă o să fie deranjat[ de acest aliment, dar nu este nicio tragedie. Asta nu te duce la spital. Mai degrabă indigestia și tot ce înseamnă efort abdominal vine din multe alimente amestecate. De exemplu, dacă este vorba despre carne care ține stomacul plin și se digeră mai greu, mai ales prăjelile", explică Bilic

Însă, nutriționistul ne recomandă să evităm prăjelile și spune că sarmalele și salata beuf nu au ce căuta la masa de Paște.

La masa de Paște nu trebuie să fie prezente sarmalele și salata de beuf, acestea oricum sunt alimente pentru masa de Crăciun. La masa de Paște avem ou fiert. Într-un ou cu 80 de calorii natura a pus o serie de nutrienți. Sunt o grămadă de mituri despre ouă, dar ar trebui să ne întoarcem la a consuma două- trei pe săptămână. Oul a fost la un moment dat diabolizat, văzut ca pe inamicul sănătății și al colesterolului și nu este adevărat" este de părere specialistul.

Bilic susține că oul este un aliment fabulos, însă nu trebuie consumat cu maioneză pe deasupra. Există combinații sănătoase la care putem să apelăm, care ne vor face să ne simțim săturați și nici nu o să ne facă rău sănătății sau siluetei.

Oul este un aliment fabulos. Așadar, oul se poate consuma la masa de Paște, indicat alături de niște verdețuri și crudități. Să umplem masa de culoare și de prospețime, adică ridichi, salată, castraveți, tot ce vreți voi și este colorat. În momentul în care mâncăm acest aliment  cu legume este foarte bine. La capitolul legume, ca și în cazul ciorbei, umplem stomacul cu apă și cu fibre, ni se pare că mâncăm mult dar în realitate caloriile sunt neglijabile. Nu consumați maioneză pe ou pentru că atunci riscăm să facem colică biliară", mai adaugă nutriționistul.

Drobul

Și despre drob, unul dintre preparatele care nu lipsesc de pe masa de Paște a românilor, Mihaela Bilic spune că este dietetic și sănos. 

Drobul care este un preparat extrem de dietetic și de sănătos. Organele sunt fierte, că tot vorbeam de ficăței, acolo în organe avem depozitul de fier al oricărui animal. Îmi pare rău că nu putem găsi drob sau nu putem face drob și în alte perioade ale anului, pentru că este un aliment extrem de sănătos. Este omologul pastei de ficat pe care o întindem pe felia de pâine. Acolo avem ceapă, avem mărar, apoi este copt la cuptor. Nu are ce să fie nesănătos", este de părere Bilic.

Ciorba și stufatul de miel

Când vine vorba despre cirbă și despre stufat de miel, nutriționista recomandă să le includeți la masa de Paște și să le consumați din plin, acestea ajutându-vă să nu luați kilograme în plus.

Ciorba și stufatul de miel sunt două produse care dietetice. Atenție! Ciorba are un mare avantaj! Grăsimea se ridică la suprafață. Degresați. Dacă mâncați ciorbă dimineață, la prânz și seara, nu am să vă spun că greșiți. Pentru că ciorba umple stomacul și deja la felul doi putem să fim mai ponderați. Este un aliment de slăbit, cu ciorbă vom slăbi negreșit. Nici măcar nu o să fiu răutăcioasă să spun că nu aveți voie să puneți o lingură de smântână, vreau să o consumați. Chiar și ciorba de burtă, ce vreți voi, doar să consumați acest aliment. Ea conține ceapă, usturoi, carne care este fiartă, sos de roșii care crește absorția fierului din carne, suntem în tradiție și în sănătate sută la sută cu stufatul de miel", consideră experul.

Friptura

Nici friptura nu are cum să lipsească de la masa de Paște. Iar specialistul o recomandă și vă sugerează să o consumați alături de o salată. Această combinație fiind ideală și în viața de zi cu zi și într-o cură de slăbire, dar și acum cu ocazia acestei sărbători.

Dacă vorbim de friptură, în acest caz este miel, este pulpă băgată la cuptor. Toată grăsimea iese din carne. Puțină lume știe că și peștele afumat și peștele fript și carnea care este băgată la cuptor sau pusă pe grătar în momentul în care se încălzește, acesta este atributul grăsimii animale saturate, se topește și părăsește fibrele cărnii. Niciodată grăsimea nu va pătrunde printre fibrele cărnii. Atunci, pulpa de miel gătită la cuptor, dacă punem lângă ea un castron mare de salată, este masă de slăbit. Deci, până aici nu am avut decât alimente de slăbit", spune Bilic. 

Cozonacul

Te-ai aștepta ca celebrul cozonac să fie interzis de către specialiștii în alimentație la masa de Paște, însă acest lucru nu se întâmplă. Contează mai degrabă cantitatea consumată.

„La capitolul mâncat eu aș spune așa: încercați să procesați cât mai puțin mâncarea, încercați să gătiți din ingrediente simple și cu tehnici simple. Cozonacul este o pâine dulce, pufoasă. Nu este ca o prăjitură cu unt, densă. Dacă nu ai mâncat garnitură la friptură, iată felia de cozonac compensează carbohidrații. Ești în rația de carbohidrați", explică nutriționistul.

Pasca

Dr. Mihaela Bilic ne dă voie ca la masa de Paște să consumăm chiar și Pască. De preferat una făcută în casă, nu cumpărată.

 „Ador Pasca. Aș mânca-o tot timpul anului, iar brânza aceea în combinație cu coca de cozonac mi se pare delicioasă. O felie de Pască nu face rău", este de părere Mihaela Bilic.

Fructele de mare

Fructele de mare sunt sănătoase și ne ajută să pierdem kilogramele nedorite. Foto: Click
Fructele de mare sunt sănătoase și ne ajută să pierdem kilogramele nedorite. Foto: Click

Despre fructele de mare, Mihaela Bilic are numai cuvinte de laudă. Aceasta consideră că ele pot fi consumate din plin la masa de Paște, dar și în viața de zi cu zi. Sunt sănătoase și ne ajută să slăbim.

Fructele de mare sunt de ajutor într-o cură de slăbire și dacă ne-am permite financiar am putea să mâncăm oricât ne dorim, fructele de mare sunt peste pește. De ce? Pentru că nu au deloc grăsime. Peștele are până la 12-15 procente de grăsime. În fructe de mare nu avem deloc grăsime. Avem proteină în stare pură, de bună calitate, minerale care vin din tot ce înseamnă apă, din mare, din ocean. Sunt dietetice, sățioase, ușor și rapid de gătit", conchide Mihaela Bilic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
horoscop jpg
ADV jpg
horoscop colaj pixabay jpg
horoscop bilunar shutterstock 2091062710 jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
femeie fericită  foto   Shutterstock jpg
Omleta la cuptor pentru intreaga familie jpeg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
image
actualitate.net
image
actualitate.net