Cât ne costă masa de Paște anul acesta. Carnea de miel mai scumpă cu 30%

Ultima actualizare:

Experiții ne avertizează că ne aşteaptă cel mai scump Paşte din ultimii ani. Din 2022 şi până în prezent preţurile la toate alimentele, și nu numai, au fost majorate cu zeci de procente.

Vom scoate mai mulți bani din buzunar pentru masa de Paște. Foto: Click
Vom scoate mai mulți bani din buzunar pentru masa de Paște. Foto: Click

Din păcate, vom cheltui mai mulți bani pentru masa de Paște de anul acesta. Asta pentru că un kilogram de carne de miel s-a scumpit foarte mult față de 2022. Din această cauză, numeroși români vor să înlocuiască acest tip de carne cu pui sau curcan. 

Se pare că anul acesta, de Paște, un kilogram de carne de miel va costa chiar și dublu față de prețul obținut în prezent și cu 30% mai mult, comparativ cu anul trecut, estimează fermierii, citați de Agrointel.ro.

Cât va ajunge să coste un miel de Paște

Produsele esenţiale pentru masa de paşte le găsim astăzi în în supermarketuri cu 30% mai scumpe decât anul trecut. Dacă în 2022 achiziționam un kilogram de miel cu 30-35 de lei, anul acesta se estimează că îl vom cumpăra cu 40-45 de lei. Până la Paște e timp de noi creșteri. În acest moment, un miel de 15 kilograme costă în jur de 700 de lei.

Ouăle și laptele, prețuri mai mari față de Paștele precedent

Nu doar carnea de miel s-a scumpit. Şi în ceea ce privește ouăle prețul a crescut faţă de 2022. Preţul mediu al acestor produse ajunge la 1,5 lei pe bucată. Vorbim de o scumpirea de 45-50% faţă de anul trecut, care nu are cum să nu facă pagube în buzunarele românilor. 

De asemenea, și laptele s-a scumpit. Prețul acestui aliment a crescut cu trei lei faţă de 2022. Astfel, în supermarketuri, un litru de lapte ajunge să coste chiar şi 10 lei.

Cum se explică creșterea prețurilor

Spcialiștii explică aceste creșteri de prețuri ale alimentelor. Se pare că scumpirile reflectate în preţul grâului, al porumbului, al furajelor, al benzinei şi al motorinei dar şi al energiei electrice şi al gazului au făcut ca şi carnea de miel, pe lângă cea de porc, să se vândă mult mai scump, scriu cei de la Antena3.

Și coșul de Paște comandat, mai scump anul acesta

Și coșul de Paște comandat este mai scump în acest an. De aceea, tot mai mulți români se gândesc să renunțe la meniul propus de restaurante și să prepare totul acasă. De exemplu, un meniu pentru patru persoane, care conţine drob, pască şi cozonac, costă 500 de lei, cu 30% mai mult decât anul trecut. 

În plus, 10 ouă roșii costă minimum 35 de lei, iar friptura de miel ajunge la 200 de lei. Și prețul cozonacului a crescut cu cel puțin 20 de lei.

Pe de altă parte, o porție de drob de miel costă 170 de lei, iar cel de pui 120 de lei, cu 20% mai mult decât anul trecut.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net