Vești bune! Leafa minimă europeană a trecut de Senat. 1,8 milioane de angajați din România vor beneficia de creșteri salariale în 2025

9 octombrie 2024 6:59   Național

Proiectul de lege privind salariul minim european a fost aprobat de Senat, aducând perspective optimiste pentru 1,8 milioane de angajați din România. Aceștia ar urma să beneficieze de creșteri salariale de la 1 ianuarie 2025, în urma transpunerii în legislația națională a Directivei Uniunii Europene nr. 2022/2041, care prevede stabilirea unui „salariu minim adecvat”.

România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) să adopte această directivă până la 15 noiembrie 2024. Proiectul de lege urmează să fie aprobat de Camera Deputaților și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Cum se va stabili salariul minim adecvat?

Noua lege prevede că salariul minim brut va fi actualizat anual prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor și patronatelor. În plus, va fi introdus un mecanism transparent de calcul bazat pe mai mulți factori, cum ar fi:

- Puterea de cumpărare a salariului minim, raportată la costul vieții.

- Nivelul general al salariilor și distribuția acestora în economie.

- Rata de creștere a salariilor și evoluția productivității pe termen lung.

- Salariul minim brut va trebui să reprezinte între 50% și 52% din câștigul salarial mediu brut, conform estimărilor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Plata în caz de grevă și controale suplimentare

O altă prevedere importantă este că angajații vor fi plătiți și pe durata grevelor, un drept nou pentru muncitorii din România. În plus, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) va putea intensifica controalele la firmele cu probleme, fără a fi considerat un abuz, scriu cei de la Adevărul.

Potrivit analizei realizate de economiștii Radu Soviani și Laura Brașoveanu, între 25% și 33% dintre salariații din România, adică aproximativ 1,8 milioane de angajați cu normă întreagă, vor beneficia de majorări salariale. Aceste creșteri se vor aplica în special celor cu venituri mici, salariul minim urmând să reprezinte între 48% și 52% din câștigul salarial mediu brut estimat pentru 2025.

Pentru ca această lege să devină realitate, proiectul trebuie să fie adoptat de Camera Deputaților și publicat în Monitorul Oficial. Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie a anului următor. 

Mai multe