Proiect de lege! În ce condiții va mai fi eliberat pașaportul simplu temporar

Guvernul României a adoptat recent un proiect de lege care aduce modificări semnificative privind condițiile de eliberare a pașaportului simplu temporar, aliniindu-se astfel la tendințele europene în materie de libera circulație a cetățenilor. Astfel, acest document crucial va putea fi obținut doar în situații speciale, urgente, în care este necesară deplasarea în străinătate sau rezolvarea unor probleme legate de șederea și situația juridică a cetățenilor români aflați în afara țării fără documente de călătorie valabile.

Pașaport. Foto: arhiva.
Pașaport. Foto: arhiva.

Condiții pentru eliberarea pașaportului simplu temporar

Pașaportul simplu temporar va fi emis numai în situații excepționale, cum ar fi urgentele care necesită deplasarea în străinătate sau reglementarea situației juridice a cetățenilor români aflați în afara țării și care nu mai dețin documente de călătorie valabile. Această revizuire a normelor vine în întâmpinarea nevoilor cetățenilor aflați în situații delicate și urgente.

Guvernul a adoptat un proiect de lege care permite preluarea datelor biometrice și a altor informații necesare pentru eliberarea pașaportului simplu temporar o singură dată, la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României. Aceste date pot fi ulterior utilizate pentru eliberarea pașaportului simplu electronic, titlului de călătorie sau cărții electronice de identitate, conform solicitărilor cetățenilor români.

Eliberarea pașaportului pentru minori

Proiectul de lege clarifică situațiile în care pașaportul simplu temporar poate fi eliberat pentru minori, având în vedere hotărârile instanțelor de judecată. Se stabilește că eliberarea succesivă a mai multor pașapoarte simple electronice pentru minori este posibilă doar dacă hotărârea judecătorească specifică acest aspect.

Legislația revizuită reevaluează și situațiile excepționale în care cetățenii români pot deține concomitent pașaport simplu electronic și pașaport simplu temporar, sau două pașapoarte simple electronice valabile. Aceste modificări vizează clarificarea și simplificarea procesului de eliberare a documentelor de călătorie.

Un alt aspect important al acestei revizuiri legislative este anularea informatică a pașapoartelor eliberate anterior persoanelor care au pierdut cetățenia română și nu au respectat obligația legală de a preda documentele de călătorie în termen de 5 zile de la data pierderii cetățeniei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Robert Fico premierul Slovaciei transportat la spital după tentativa de asasinat FOTP AFP
image
image
image
image
image
image
Janiel Verainer jpg
Elisabeta Movila png
piept de pui jpeg
8 hangerli alexandru jpg
Caragiale şi soţia sa, Alexandrina, la Târgul de Moşi, în Bucureşti
premierul robert fico jpg
Arsenie Boca cap jpg
georgia melissa laurie gemene crocodil profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net