Vești proaste! Impozit pe 20% din salariu pentru această categorie de români. Decizia Băncii Modiale
O delegație a Băncii Mondiale s-a întâlnit, la Guvern, cu premierul Ciolacu. Specialiștii au propus ca o anumită categorie de români să fie impozitată între 10% şi 20% la salariu. Totodată, se discută și despre creşterea alocațiilor în funcţie de numărul de copii, dar şi reducerea impozitelor la familiile care au venituri între 12.000 şi 60.000 lei/an.
Impozit de 10% pentru salariile de 4.000 lei brut
Recomandările Băncii Mondiale au ca scop regândirea impozitării în România. Astfel, în urma discuțiilor cu premierul Marcel Ciolacu s-au analizat următoarele scenarii: impozit de 10% pentru salariile de 4.000 lei brut și impozit de 20% pentru salariile care depășesc 4.000 de lei brut, scrie Antena3 CNN.ro.
Creşterea alocațiilor în funcţie de numărul de copii
Un alt scenariu are la bază o serie de facilitați pentru familiile cu mai mulţi copii, respectiv creşterea alocațiilor în funcţie de numărul de copii, dar şi reducerea impozitelor la familiile care au venituri între 12.000 şi 60.000 lei/an.
Reamintim că, PSD este pentru varianta aceasta de impozit progresiv. Chiar premierul Marcel Ciolacu a spus că anul acesta ar trebui să fie niște discuții cu toți factorii implicați despre trecerea României la impozitarea progresivă, însă deocamdată nu au vorbit decidenții în spațiul public despre anumite procente.
În ceea ce privește facilitățile care ar putea fi gândite pentru familii, premierul Marcel Ciolacu a venit în spațiul public cu propunerea ca familiile să aibă zero impozit dacă trăiesc din două salarii minime. În acest context, se fac calcule chiar în aceste momente la Ministerul Muncii, însă, pe de altă parte, ministrul de Finanțe spune că nu sunt bani pentru așa ceva.
Ce mai propune raportul Băncii Mondiale
În raportul Băncii Mondiale se mai arată ca impozitul pe proprietate să fie calculat în funcție de valoarea proprietăți, adică în funcție de unde aveți casa, de exemplu, sau terenul, dar și eliminarea facilităților care sunt încă în vigoare, de exemplu, IT-iștii care mai au în acest an o scutire a contribuției la Pilonul II de Pensii, dacă doresc să opteze pentru asta. Totodată, se dorește ca românii cu venituri mici să nu mai fie taxați la sănătate, adică să nu mai plătească contribuția la sănătate.
De asemenea, la fel ca FMI, şi Banca Mondială propune o singură cotă TVA. Rămâne de văzut dacă Guvernul va lua în considerare să aplice aceste propuneri într-un an cu alegeri locale şi parlamentare.