Vrei să-ți faci casă fără autorizație la țară? Guvernul are soluția
Apropierea alegerilor a luat de tot mințile politicienilor care se întrec în idei care să le aducă voturi de oriunde și oricum. Un proiect de lege inițiat de Guvernul Ciucă prevede că în mediul rural pot fi construite case până în 150 mp fără autorizație. Documentul este deja la Senat
Potrivit adevarul.ro, documentul inițiat de Guvern își propune să aducă o serie de modificări majore în domeniul construcțiilor. Una dintre marile noutăți vizează construirea fără autorizație a caselor la sate.
Ce trebuie să știți despre „oferta” Guvernului Ciucă
Propunerea este conținută în proiectul de lege privind „Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor (CATUC)”. Acesta prevede printre altele ca proprietarii terenurilor aflate în mediul rural pot construi case până la 150 de metri pătrați fără autorizație, doar pe baza unei notificări a primăriei.
Proiectul privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor este în Comisia de Administrație Publică a Senatului pentru dezbateri. Forma finală a legii va fi aprobată de Camera Deputaților, care este cameră decizională.
Cum explică specialiștii propunerea Guvernului Ciucă
Specialiștii explică ce a fost în spatele propunerii de schimbare a legislației în domeniu. „Codul prevede doar posibilitatea de a se realiza, în baza unei notificări adresate primariei, o singură casă unifamiliala parter de maxim 150 mp, dar realizarea ei este condiționată de respectarea unor proiecte tip puse la dispoziție de către Guvern sau Consiliul Județean.
Conceptul propus în cod este ca autoritățile publice să facă concursuri de proiecte pentru case tip în mediul rural, să selecteze câteva modele, să contracteze proiectarea și să pună aceste proiecte la dispoziția cetățenilor pentru a fi executate”, a avertizat antreprenorul Cosmin Răileanu într-o postare online preluată de sursa citată
Răzvan Negrișanu, arhitect și consilier local (USR) în Consiliul Local Timișoara, a explicat că documentul care vizează reglemantarea construcțiilor „este cel mai amplu proces de reformare a legislației în construcții din ultimii 30 de ani”.
Plusurile și minusurile propunerii
Răzvan Negrișanu spune că în mediul rural sunt multe locuri în care nu există planuri de urbanism sau sunt foarte vechi sau rudimentare și „în absența unor reglementări clare sunt șanse foarte mari să apară tot felul de ciudățeni și greșeli”.
Întrebat ce se întâmplă dacă primăria nu are capacitatea de a întocmi niște proiecte-tip sau proiecte de catalog, arhitectul timișorean a explicat că în acest caz, proprietarul trebuie să apeleze la o firmă de proiectare autorizată, cu diferența că noua construcție nu va mai intra pe circuitul de autorizare din primărie.
„La modul general e posibil să existe regiuni întregi unde arhitectura locală să aibă caracteristici comune și să fie suficient un singur set de case valabil pentru mai multe localități. La modul particular, în România există destul de multe enclave arhitecturale, ceea ce înseamnă că în unele cazuri va fi nevoie de un catalog de case, chiar și pentru un mic sătuc”, crede arhitectul citat de adevarul.ro.