Vremea se schimbă radical! ANM anunță ploi torențiale și descărcări electrice

2 iunie 2024 17:27   Național

Meteorologii anunță că revin ploile, în România. După acest weekend cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, vom avea parte de averse torențiale și descărcări electrice. Cel mai mult va ploua în partea de vest și de sud a țării, scrie adevărul.ro

Revin ploile în România 

Potrivit celor de la ANM, ploile revin chiar de zilele următoare.  „Vreme caldă deocamdată pentru această perioadă, chiar călduroasă în partea de sud și de est a teritoriului, acest lucru însemnând temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Acest tablou termic, de altfel, va fi caracteristic săptămânii care urmează, cu mici variații de la o zi la cealaltă, astfel încât temperaturile maxime se vor situa, în marea lor majoritate, între 23-24 și 33-34 de grade”, a spus  Alina Şerban, meteorolog ANM, duminică, la Antena 3 CNN.

„În condițiile în care, într-adevăr, dacă astăzi vorbim de vreme în general frumoasă, ploi ce vor apărea doar în zonele montane, de mâine aria ploilor se va extinde. Instabilitatea atmosferică va fi în creștere, se va manifesta cu precădere în partea de vest și de sud a teritoriului, pe arii mai restrânse, în rest averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat vijelii, căderi de grindină, dar și cantități de apă mai însemnate”,  a mai spus Alina Şerban, meteorolog ANM.

Cum va fi vremea între 10 - 17 iunie 

În a doua săptămână de iunie se anunță temperaturi ușor peste cele normale pentru această perioadă. De asemenea, se anunță ploi în cantități normale pentru această perioadă. „Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste normele climatologice specifice acestei săptămâni în toată țara, mai ales în regiunile sudice și estice. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării”, au anunțat meteorologii.

Prognoza meteo între 17 și 24 iunie 

În a treia săptămână a lunii iunie va fi mai cald decât ar fi normal în această perioadă și va ploua mai puțin. „Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice ale perioadei la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în majoritatea regiunilor”, se arată în estimarea meteorologilor.

Iunie, zile călduroase, dar și multe ploi 

„În perioadelele calde, nu de puţine ori, valorile termice urcă după-amiaza la peste 30 grade C, iar în perioadele ploioase, într-un interval scurt, de câteva ore, aversele de ploaie pot aduce cantităţi de precipitaţii ce depăşesc cantităţile medii lunare.

Acest aspect instabil al vremii, specific lunii iunie, se datorează activităţii deosebit de intense a dorsalei Anticiclonului Azoric, prin advecţiile de aer umed oceanic pe care le determină. La contactul dintre această masă de aer umed şi aerul tropical ce acoperă şi zona ţării noastre se produc, uneori, precipitaţii deosebit de abundente", precizează meteorologii.

Mai multe