Orașul din România care are un frigider pentru familiile nevoiașe
Orașul Câmpina, din județul Prahova, are acum un frigider comunitar. Cum funcționează? Persoanele care își permit donează alimente, iar cei mai puțin norocoși iau mâncare de acolo, în funcție de nevoile pe care le au. Carnea și peștele sunt de evitat pentru că necesită anunite certificate, în rest toate produsele sunt binevenite.
Nimeni nu profită și nu ia cantități prea mari
Partea la fel de frumoasă, pe lângă faptul că există acest frigider pentru oamenii care nu au o situație financiară prea bună, este și faptul că, chiar dacă alimentele sunt la discreție și cei mai puțin norocoși pot lua tot ce le face cu ochiul, nimeni nu profită și nu ia cantități prea mari, din dorința de a rămâne de toate pentru toți cei aflați la nevoie.
Frigiderul comunitar, o plasă de siguranță pentru unele familii
Pentru Narghita, mamă a opt copii, frigiderul comunitar este o plasă de siguranță și nu doar pentru ea, pentru întreaga familie. Femeia a trecut prin situații în care a fost nevoită să ia orez, ulei, pastă de tomate și dulciuri pentru cei mici de la frigiderul comunitar.
„Când primim câte ceva suntem mulțumiți, ne pare bine că poate nu avem în ziua aia”, a spus femeia, pentru ProTV.
Familiile cu venituri mai mici de 1000 de lei pot lua tot ce-și doresc din frigiderul comuniar
În acest oraș sunt foarte multe familii care nu câștigă mai mult de 1.000 de lei de persoană. Acestea pot apela, atunci când sunt la ananghie, la produsele pe care le găsește la frigiderul comunitar.
„Niște salam, cașcaval, iaurt pentru copilaș, ceva dulce. Am mai lăsat și pentru alții”, a spus o altă femeie care sunt alimentele pe care le-a luat de la frigiderul comunitar.
Cine-l aprovizionează
În fiecare zi, localnii aprovizionează frigiderul. Ideea aparține unei asociații care a obținut fonduri europene de opt milioane de lei, bani cu care îi sprijină pe cei mai săraci din comunitate..
350 de familii, înscrise în proiect
„Comunitatea să fie ajutată de către comunitate. Produsele carne, pește am prefera să nu fie aduse, deoarece ar necesita un certificat de calitate. În rest orice tip de produse de bază”, a declarat Vlad Sălăgean, unul dintre partenerii acestui proiect.
Peste 350 de familii sunt înscrise în proiect și beneficiază acum de frigiderul comunitar.