România, cu un picior în Schengen. Austria este de acord cu deschiderea granițelor aeriene cu 3 condiții
România obține acordul Austriei și intră în Schengen cu aeroporturile. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu într-o postare la miezul nopții pe pagina de facebook. „Am spart gheața!”, scrie Ciolacu în mesajul său în care precizează că Austria a fost de acord cu ridicarea granițelor aeriene. României i se pun trei condiții, a anunțat și radioul public austriac ORF.
„Schengen Light” pentru România
Ridicarea granițelor aeriene este un pas extrem de important în procesul de aderare a României la spațiul de liberă circulație. Românii nu vor mai sta la cozile interminabile din aeroporturi atunci când călătoresc în interiorul Uniunii Europene. Potrivit presei austriece, ministrul de interne Gerhard Karner „dă în mod surprinzător undă verde” României pentru „Schengen light”, scrie „Kleine Zeitung”.
Ministrul este pregătit să relaxeze dreptul de veto al Austriei asupra României și Bulgariei. Intenția privește traficul aerian, astfel, controalele la frontieră ar putea fi ridicate, scrie și ziarul austriac „Kurier”.
Mesajul lui Marcel Ciolacu: „Am spart gheața”
Marcel Ciolacu a făcut anunțul la miezul nopții într-o postare pe pagina lui de facebook.
„Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a scris Ciolacu pe Facebook.
„Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit.
După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, a mai scris premierul.
Condițiile Austriei
Presa austriacă scrie și despre un set de cerințe pe care România trebuie să le îndeplinească. Una dintre acestea este acceptarea de către România și Bulgaria a solicitanților de azil, în special afgani și sirieni.
Alte condiții pe care le pune Austria sunt: creșterea de trei ori a operațiunilor Frontex în Bulgaria, banii pentru infrastructura de protecție a frontierelor trebuie să vină de la Comisia Europeană și creșterea controalelor la frontierele dintre Bulgaria și România și dintre Ungaria și România.
Nu e clar când ar putea fi luată această decizie. La Consiliu Jai care a avut loc pe 5 decembrie, unde se discută extinderea Schengen, subiectul aderării României și Ungariei nu a fost pe agendă.
În ceea ce privește frontierele terestre acestea își păstrează statutul actual.