Adevărul despre dușurile zilnice. Ce spune un doctor care nu s-a mai spălat de 5 ani: „Eram o bestie uleioasă și urât mirositoare”

24 ianuarie 2023 14:22   Sănătate

Deși mulți oameni consideră că igiena este extrem de importantă, iar unii medici chiar ne încurajează să apelăm, zilnic, la dușuri, în lumea asta mare există un doctor care nu s-a mai spălat de 5 ani și care are o altă teorie despre acest subiect. 

James Hamblin, cel care a și scris o carte numită The New Science of Skin este de părere că dușurile nu aduc prea multe beneficii pielii, iar teoriile sale sunt unele dintre cele mai interesante.

„La oameni, termenul este adesea folosit pentru a descrie microorganismele care trăiesc în sau pe o anumită parte a corpului, cum ar fi pielea sau tractul gastrointestinal”, explică Institutul Național de Cercetare a Genomului Uman. „Aceste grupuri de microorganisme sunt dinamice și se schimbă ca răspuns la o serie de factori de mediu, cum ar fi exercițiile fizice, dieta, medicamentele și alte expuneri.

La fel ca și intestinul nostru, pielea găzduiește propriul microbiom, iar acesta are un efect important asupra sănătății noastre generale. Un microbiom sănătos ține la distanță bacteriile și ciupercile nesănătoase”, a declarat medicul Leslie Baumann.

Dermatologul nu susține ideea dușurilor zilnice. Cu cât mai rar, cu atât mai bine

Hamblin este de părere că dușurile nu sunt deloc bune pentru piele. Ce-i drept, corpurile noastre secretă anumite substanțe care provoacă mirosuri destul de greu de suportat, însă la un moment dat, afirmă el, acestea se normalizează și devin mai puțin...deranjante!

Oamenii sunt mai conștienți de lucruri precum utilizarea excesivă a antibioticelor, deoarece nu vor să perturbe potențial microbiomul intestinal. Dacă lucruri precum acneea, eczema și psoriazisul sunt rezultatul unei interacțiuni între sistemul tău imunitar și microbii de pe piele, este, într-adevăr, din punct de vedere științific, o ipoteză foarte promițătoare și foarte tare să ne gândim că putem schimba acel microbiom și să ajutăm oamenii să treacă peste erupțiile lor.

În cursul … gândirii mai mult despre microbii pielii, am început să folosesc mai puțin săpun, și mai puțin șampon, și mai puțin deodorant, și să fac mai puțin duș. Am trecut de la o dată pe zi, la o dată la două zile, la o dată la trei. Iar acum am cam încetat de tot.

„Eram o bestie uleioasă și urât mirositoare!”

Mirosul corpurilor este produsul bacteriilor care trăiesc pe pielea noastră și se hrănesc cu secrețiile uleioase ale glandelor sudoripare și sebacee de la baza foliculilor de păr. 

Dar, după un timp… ecosistemul tău ajunge la o stare de echilibru și nu mai miroși urât. Adică, nu miroși a apă de trandafiri sau a Axe Body Spray, dar nici nu miroși a B.O.. Pur și simplu miroși ca o persoană. Eram o bestie uleioasă și urât mirositoare!

Citește și - Daniela Crudu, baie la lighean de frica păduchilor! Ce propuneri îi fac localnicii brunetei

Multe dintre lucrurile pe care le facem sunt indicatori de clasă și de bogăție – cum ar fi să te piepteni, să-ți albești dinții sau să porți deodorant – care, de fapt, nu au nimic de-a face cu evitarea sau transmiterea bolilor. Acestea sunt într-adevăr mult mai mult o preferință personală sau culturală.

Igiena este un termen mai științific sau de sănătate publică, în care este vorba de comportamente de evitare a bolilor sau de prevenire a bolilor”, a declarat el pentru NPR. „Îndepărtarea mucusului, a vomei, a sângelui, a fecalelor… orice comportament care semnalează oamenilor ‘Sunt atent să nu vă transmit boli și sunt o persoană sigură în preajma mea’. Asta ar include spălatul pe mâini, spălatul pe dinți, curățarea rănilor deschise, chiar și purtarea măștii. Nu cred că niciunul dintre aceste lucruri nu trebuie să fie pus sub semnul întrebării”, a spus dermatologul.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe