Alimentele pe care niciun nutriționist nu le-ar mânca. Te îngrașă și te îmbolnăvesv instant

18 februarie 2024 9:34   Sănătate

Atunci când vine vorba despre alimentele de care nu s-ar atinge niciodată, nutritioniștii au câteva alegeri clare. Spre exemplu, băuturile dietetice sunt extrem de dăunătoare. Batoanele proteice sunt și ele de evitat, iar smoothi-urile creasc rapid glicemia și apoi te lasă înfometat și obosit.

Băuturile pentru sport sunt de evitat 

Aceste băuturi sunt pline de zahăr, care a fost asociat cu un risc crescut de obezitate și diabet de tip 2. Multe mărci populare de băuturi pentru sport sunt cunoscute pentru conținutul lor de electroliți, care ajută la rehidratarea organismului după o sesiune de antrenament, scrie clicksanatate.ro, potrivit unui studiu de la Universitatea din Bristol.

Batoanele proteice, printre cele mai procesate alimente 

Batoanele proteice sunt unele dintre cele mai ultraprocesate alimente pe care le puteți obține. Multe batoane proteice de pe piață sunt ceea ce Lauren numește exemple tipice de alimente ultraprocesate, care conțin adesea cantități mari de zahăr și alte substanțe chimice.

De ce te îngrași de la smoothi-uri

Smoothi-urile creasc rapid glicemia și apoi lăsându-te înfometat și obosit. Lauren critică smoothie-urile cu fructe, deoarece îți măresc glicemia și îți dau energie după aceea, stimulând foamea. „Aceasta înseamnă că, pe termen lung, aceste băuturi te pot face să te îngrași”, explică ea.

Tartinele cu conținut scăzut de grăsimi te pot îngrășa

Tartinele cu conținut scăzut de grăsimi te pot ajuta să nu te îngrași, dar sunt goale din punct de vedere nutrițional. Nutriționistul Lauren spune să le înlocuim cu unt: „Untul oferă o cantitate mare de vitamine A și E, care pot fi benefice pentru sănătatea pielii, sănătatea inimii și funcția imunitară”, spune Lauren. „Deoarece vitaminele din unt sunt pe bază de alimente, ele sunt biodisponibile și, prin urmare, sunt mai ușor de utilizat de către organism decât cele furnizate din tartine fortificate”, explică ea.

Și, deși untul conține mai multe calorii, s-ar putea să nu te facă să te îngrași mai mult decât alternativa sa cu conținut scăzut de grăsimi. „Grăsimea din unt te poate face să te simți mai mulțumit, ceea ce poate duce la mai puține calorii consumate pe parcursul zilei”, spune expertul.

Alte alimente care trebuie evitate 

Hotdogul reduce speranța de viaţă cu 36 de minute din cauza nivelului ridicat de sare, grăsimi saturate și conservanți. Pe lista alimentelor care reduc speranța de viață se află: gogoșile, cartofii prăjiți, carnea la grătar, pâinea prăjită și mezelurile, băuturile dulci, dar și alcoolul. 

Studiile mai arată că carnea procesată este asociată cu cancerul de colon. Ingredientele nesănătoase din mezeluri includ niveluri ridicate de sare și conservanți de nitriți. Unii oameni de știință au cerut chiar interzicerea procesării nitraților deoarece aceștia se transformă în nitrozamine cancerigene (un tip de compus chimic) în stomac.

Ce se întâmplă dacă consumi prea multă sare 

Potrivit unui studiu finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates, consumul excesiv de sare a fost responsabil pentru trei milioane de decese la nivel global în 2017. Campania Action on Salt din Marea Britanie spune că consumul mare de sare cauzează hipertensiune arterială, ducând la accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și insuficiență cardiacă. Pâinea, cerealele, supa, sosurile, pizza și produsele din carne pot fi toate bogate în sare, așa că comparați etichetele și căutați versiuni cu conținut scăzut de sare.

Mai multe