Alimentul care provoacă balonare și disconfort. Îl consumăm aproape zilnic, însă medicii trag un semnal de alarmă: „Sunt bacterii rele”

24 iulie 2024 11:54   Sănătate

Alimentația este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vine vorba despre sănătatea organismului. Specialiștii trag un semnal de alarmă și susțin că de cele mai multe ori, modul în care consumăm anumite produse pot produce senzații de balonare.

Balonarea este una dintre problemele cu care se confruntă o mulțime de oameni. Aceasta se manifestă printr-o stare de disconfort și umflături în zona abdominală. Ceea ce o declanșează sunt alimentele necorespunzătoare.

Astfel, medicii susțin că produsele bogate în fibre, intoleranța alimentară sau constipația sunt principalii factori care duc la balonare. De asemenea, stresul, anxietatea, consumul excesiv de sare și dezechilibre hormonale, se numără și ei printre factorii care duc la apariția acestei afecțiuni.

Specialistul Cristian Mărgărit susține că alimentația corectă este extrem de importantă, iar oamenii trebuie să aibă grijă în privința disbiozei, căci de aici și până la problemele digestive este doar un pas.

”Avem foarte multe tipuri de microorganisme, ciuperci, etc. Când acestea se dezvoltă necontrolat apare așa-numita disbioză. Nu sunt bacterii bune, sunt bacterii rele și, de cele mai multe ori, ele pot provoca balonări sau probleme digestive”, a explicat Cristian Mărgărit pentru dcmedical.ro.

Carnea, alimentul care provoacă balonare

Nutriționistul a subliniat și alte lucruri legate de digestie și balonare. Acesta recomandă o dietă disociată, pentru a evita problemele de acest fel. Alimentul care declanșează cel mai des senzația de balonare este carnea. Astfel că, medicul Cristian Mărgărit susține că aceasta nu ar trebui consumată în mod excesiv, mai ales dacă există deja bacterii în tubul digestiv.

”Atunci când mâncăm prea multe alimente amestecate, nu știm care dintre ele ne-a făcut rău sau poate combinația ne-a făcut rău. Dacă începi să determini care sunt alimentele dăunătoare pentru tine, la un moment dat le eviți”, spune Cristian Mărgărit.

”Aceste bacterii din tubul digestiv produc și substanțe dăunătoare. Dacă mănânci prea multă carne și ai aceste bacterii rele în tubul digestiv, ele transformă anumite componente din carne în toxine”, a completat el.

Mai multe