Alimentul care ține diabetul la distanță. Are o mulțime de beneficii pentru sănătate și reduce riscul mai multor boli grave

19 august 2024 16:19   Sănătate

Un studiu recent arată că un aliment poate reduce riscul de diabet în proporție de 27%. Este vorba despre un compus vegetal care are efect antioxidant și luptă împotriva mai multor boli, în special a diabetului. Iată ce spun specialiștii. 

Alimentele pe bază de lignani, oază pentru sănătate

Tipul de lignan găsit în semințele de in și în alte cereale integrale, s-a dovedit a fi un adevărat luptător împotriva diabetului, potrivit Eating Well. De asemenea, nucile, semințele sau anumite alimente pe bază de plante conțin o mulțime de nutrienți și carbohidrați complecși, dar și fibre, proteine, vitamine, minerale și antioxidanți. Studiul a dovedit că o dietă care se bazează pe plante, poate fi o adevărată oază pentru sănătate, reducând riscul de boli cardiovasculare, cancer sau diabet.

Unele alimente din plante conțin compuși vegetali numiți lignani, care au efect antioxidant și antiinflamator. De asemenea, ele mai conțin și fitoestrogeni, care acționează ca estrogenul în anumite țesuturi ale corpului. Consumul mai multor produse bogate în fitoestrogeni poate ajuta la calmarea simptomelor cauzate de menopauză. Publicația menționată anterior mai susține că semințele de in și de susan sunt cele care conțin o cantitate mare de lignani.

Cum s-a desfășurat studiul și ce au concluzionat cercetătorii

JAMA Network Open a realizat un studiu pentru a vedea dacă există o legătură reală între consumul de lignan și diabetul de tip 22. Acesta a făcut experimentul pe 201.111 persoane cu diabet și vârsta de aproape 45 de ani, dintre care 80% au fost femei. Participanții studiului au completat chestionare despre frecvența alimentelor pe care le consumă, astfel încât specialiștii să vadă dacă pe liste existau și produse care conțin lignani.

În calculele lor, cercetătorii au împărțit lignanii în categorii, lucru care i-a ajutat să descopere dacă anumite acești compuși au avut mai multă contribuție în rezultatele de sănătate. Astfel, în urma cercetărilor, studiul a arătat că cei care consumă alimente bogate în lignani, în mod regulat, sunt mai puțin predispuși la diabet. Acest lucru este valabil pentru toate tipurile de compuși vegetali, în afară de cel numit laricirezinol.

Mai multe