Alimentul nociv care te omoară încet, încet. Fiecare om îl consumă zilnic

11 iunie 2023 10:27   Sănătate

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că, zahărul ne îngrașă, ne distruge dinții și este extrem de periculos pentru sănătate. Acesta este folosit în alimentație pentru a îndulci mâncărurile și băuturile, dar și drept conservant. În acest moment, zahărul este în primele trei cauze ce provoacă afecțiuni de sănătate, atât în România, cât și în rândul țărilor civilizate, iar dependența pe care o provoacă este cu adevărat distructivă.

Zahărul și consumul de dulciuri, în general, induc o stare de bine, însă nu sunt benefice pentru sănătate, acestea putând declanșa afecțiuni destul de grave. Pentru mulți, zahărul este nelipsit din alimentație și este dificil de eliminat, dar, puteți micșora efectele negative ale acestuia prin alegerea unor variante mai bune, precum zahărul brun sau prin limitarea consumului zilnic.

Cât de periculos este zahărul pentru sănătate

Peste 80% dintre produsele alimentare de pe rafturile magazinelor conțin zahăr adăugat sau zaharuri rafinat, iar cele mai frecvente probleme de sănătate asociate cu consumul excesiv de zahăr sunt, potrivit studiilor, diabetul, obezitatea, cât și boli cardiovasculare, infarct și accident vascular, în rândul celor care consumă zahăr în cantități mari.

În acest moment, zahărul este în primele trei cauze ce provoacă afecțiuni de sănătate atât în România, cât și în rândul țărilor așa zis civilizate. Dependența pe care o provoacă este cu adevărat distructivă. În România consumul de zahăr pe cap de locuitor pe an se apropie de 30 kg, potrivit datelor pe care le avem de Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, 30% din populația României suferă de obezitate, 20% este supraponderală, iar numărul copiilor supraponderali a crescut cu 18% în ultimii 10 ani. Există multe studii care sugerează că dependența de zahăr este mai puternică decât cea de cocaină, iar simptomele sevrajului sunt reale și intense. Deci putem conchide că este extrem de periculos”, susține medicul Alexandru Nechifor, relatează Adevărul.ro.

Efectele negative ale consumului de zahăr

1. Atacă smalțul dinților

2. Provoacă unele carente de crom

3. Afectează digestia

4. Cauzează migrene

4. Favorizează retenția de lichide

5. Slăbește sistemul imunitar

6. Mărește ficatul

7. Favorizează instalarea anxietății

8. Crește riscul de apariție a candidozei

9. Influențează nivelul colesterolului

10. Îmbătrânește tenul

Cât zahăr ar trebui consumat pe zi

Nu mai mult de cinci lingurițe de zahăr în 24 de ore, atenție acesta fiind socotit atât că cel pur cât și din alimente sau 25 de grame pe zi, în cazul femeilor și nu mai mult de 9 lingurițe de zahăr (pur sau din alimente) sau 35 de grame, în cazul bărbaților. Însă consumul mediu este mult mai mare, de aproximativ 22 de lingurițe traducându-se în aproximativ 88 grame. 

Este important să spunem oamenilor că cea mai mare cantitate este ascunsă în mâncarea procesată. Spre exemplu, o lingură de ketchup poate conține chiar și 4 g de zahăr, 100 g de iaurt cu fructe – 15 g zahăr, o doză de suc acidulat – 40 g zahăr (aproximativ 10 lingurițe), iar lista poate continuă foarte mult. Peste 80% dintre produsele alimentare de pe rafturile magazinelor conțin zahăr adăugat sau zaharuri rafinate”, a mai explicat medicul Alexandru Nechifor

Cu ce poate fi înlocuit zahărul

Sunt mult metode deja cunoscute precum siropul de arțar, zahărul de cocos sau de orez și, de asemenea, mierea. Acestea au beneficii pentru sănătate, dar efectul acestora asupra nivelului de glucoză din sânge este similar cu cel al zahărului. Tocmai de aceea, este foarte important să nu facem excese și să nu le folosim în cantități prea mari pentru că nu suntem în siguranță cu acești substituenți”, a mai adăugat acesta.

   Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe