Beneficiile neştiute ale siropului de soc. Este folosit încă din cele mai vechi timpuri în scopuri terapeutice

11 iunie 2023 16:29   Sănătate

Siropul de soc este apreciat pentru gustul său unic și proprietățile sale benefice pentru sănătate. Siropul de soc are o aromă distinctă și plăcută, cu note florale și fructate. Gustul său dulce și parfumat adaugă o notă specială băuturilor și deserturilor.

Datorită proprietăţilor sale antiseptice şi antiinflamatoare, siropul de soc a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri în scopuri terapeutice. Florile de soc conțin compuși bioactivi, precum flavonoidele și antocianinele, care au proprietăți imunostimulatoare, sunt bogate în vitamina C, ulei volatil, acid caleic, dar şi minerale. Consumul de sirop de soc poate susține sistemul imunitar și poate contribui la întărirea capacității de apărare a organismului.

Beneficiile siropului de soc

Florile, fructele și frunzele plantei de soc sunt surse excelente de antioxidanți. De exemplu, una dintre antocianinele găsite în fructe de soc are de 3,5 ori puterea antioxidantă a vitaminei E. Astfel, au nenumărate beneficii terapeutice, având în vedere utilizarea acestora încă din cele mai vechi timpuri, ajută la scăderea trigliceridelor din sânge, precum şi a nivelului de colesterol, potrivit Institutului American al Sănătăţii Inimii, relatează Antena3.ro.

Unul dintre beneficiile neştiute ale siropului de soc, indiferent dacă este consumat sub formă de ceai sau suc, este faptul că acesta poate uşura simptomele răcelii cu până la 60%. Mai mult decât atât, recunoscut pentru rezistenţa acestuia la antibiotic, siropul de soc poate contribui la combaterea stafilococului auriu.

Cum să îți prepari sirop de soc concentrat şi fără conservanţi

Vei avea nevoie de: 20 de flori de soc, 500 ml apă, 400 g zahăr, zeamă și coaja de la o lămâie mare. Cum prepari? Curăţă coaja de pe o lămâie și apoi stoarce zeama într-un recipient. Pune la fiert într-un vas apa cu zahărul și cu cojile de lămâie, iar după ce încep să fiarbă, lasă-le pe foc mic în jur de 10 minute. Când a trecut timpul, adaugă şi zeama de lămâie. Când siropul s-a răcit, pune și florile de soc în crăticioară, acoperă cu o farfurie și lasă vasul în frigider timp de 5 zile.

După cele 5 zile îl stecori într-un alt vas și îl pui în sticle sterilizate, care se închid bine cu dop. Se pot păstra în beci sau cămară.

Efecte secundare și contradicții

1. Dacă bei prea mult sirop de soc, acesta poate fi potenţial toxic, întrucât multe părți ale plantei pot provoca diaree și vărsături.

2. Nu este recomadat consumul de  către femeile însărcinate și cele care alăptează.

3. Nu trebuie consumat cu două săptămâni înainte de orice intervenție chirurgicală, deoarece poate scădea capacitatea de coagulare a sângelui.

   Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!         

Mai multe