Cum se prepară siropul de cimbru, un leac ce rezolvă oboseala cronică
Şi persoanele foarte active şi energice se confruntă, uneori, cu efectele stresului, pentru că oboseala cronică nu ocoleşte pe nimeni. De aceea “victimele”se trezesc mai obosite decât s-au culcat.
Concomitent, intervin şi alte efecte specifice bolii: lipsa poftei de mâncare, insomniile şi apatia. Mai mult, randamentul intelectual şi cel fizic sunt în declin. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu consideră că această stare de apatie poate fi combătută cu ajutorul cimbrului, un remediu simplu, cu efecte rapide.Deşi planta este cunoscută drept condiment, trebuie să beneficiem şi de efectele sale mai puţin cunoscute: de calmant, antiseptic şi antispastic.
Într-un vas de lut se pun straturi alternative de crenguţe şi de flori de cimbru umezite cu apă şi zahăr brun. Când vasul este plin, se acoperă cu celofan şi se lasă să stea la soare timp de trei săptămâni. Lichidul se strecoară şi se pune pe aragaz, la o flacără mică, până când siropul atinge punctul de fierbere, fără să fie lăsat să fiarbă. Siropul nu trebuie să fie prea gros; când este călduţ, se toarnă în borcane care se închid cu capac.
Cum se administrează siropul de cimbru
Adulţilor li se recomandă câte o lingură de sirop, înaintea meselor principale. Este un lucru dovedit că siropul de cimbru învinge oboseala şi surmenajul fizic şi intelectual.