Când şi cum e bine să bei cafeaua? Mulți români fac o greșeală uriașă în fiecare dimineață

3 octombrie 2023 15:01   Sănătate

Cafeaua te trezeşte la viaţă, însă nu este indicat deloc să o consumi imediat ce te-ai dat jos din pat. Uite ce motive te fac să te mai gândeşti o dată înainte să sorbi din licoarea magică în fiecare dimineaţă!  

Specialiştii spun că ime-diat ce te-ai trezit trebuie să bei un pahar cu apă, apoi să faci ceva mişcare şi să te pregăteşti pentru mersul la serviciu. Indicat este ca aceste activităţi să-ţi ocupe cam 30 de minute şi abia apoi să pui mâna pe ceaşca de cafea. Altfel, rişti să te alegi cu nişte probleme de sănătate!

Nivelul de cortizol. La trezire, organismul tău produce natural un hormon numit cortizol care te ajută să fii alert şi treaz. Acest nivel de cortizol este cel mai ridicat dimineaţa. Astfel, consumul de cafea imediat ce te-ai dat jos din pat poate interfera cu această creştere naturală a cortizolului şi poate duce la o toleranţă crescută la cofeină pe termen lung.

Creşterea tensiunii arteriale. Cafeaua conţine cofeină, care poate stimula sistemul nervos şi creşte tensiunea arterială. Astfel, ea devine problematică mai ales pentru cei care au deja probleme cu tensiunea, cu atât mai mult cu cât este consumată pe stomcaul gol. 

Stimularea acidităţii din stomac. Cafeina poate stimula secreţia de acid gastric, ceea ce poate irita mucoasa stomacului. Dacă ai un stomac sensibil sau probleme gastrointestinale, consumul de cafea pe stomacul gol poate duce la disconfort sau arsuri la stomac.

Riscul de dependenţă. Consumul regulat de cafea imediat după trezire poate duce la o dependenţă crescută de cofeină. Acest lucru poate face ca organismul să devină mai tolerent la cofeină, necesitând cantităţi din ce în ce mai mari pentru a obţine acelaşi efect, scrie dcnews.ro. 

Reguli pentru o cafea sănătoasă  

Pentru a obţine o cafea sănătoasă, trebuie să ţii cont de câteva reguli: 

Alege o cafea de bună calitate; 

Prepară cafeaua prin filtrare (cu filtru de hârtie) deoarece filtrează uleiurile şi substanţele potenţial dăunătoare; 

Evită adăugarea excesivă de zahăr, cremă sau lapte de vacă în cafea. Variantele sănătoase sunt: îndulcitori naturali (mierea sau siropul de arţar) sau laptele de migdale, de ovăz sau de soia; 

Limitează-te la maximum 400 de miligrame de cafeină, echivalentul a aproximativ 4 căni de cafea de dimensiuni medii.

Foloseşte apă potabilă de bună calitate pentru a prepara cafeaua. Cea nefiltrată de la robinet este prea dură sau conţine impurităţi care pot afecta gustul şi calitatea cafelei.

În cazul în care faci cafea la espressor, păstrează echipamentele de preparare curate pentru a preveni contaminarea bacteriană sau aromele neplăcute.

Mai multe