Care este semnificația termenilor „bio”, „eco” și „organic”. Diferențele dintre acești termeni
De ani de zile, omenirea pune mare preț pe o alimentație sănătoasă, bazată alimente crescute cât mai natural, fără a fi folosite pesticide și alte substanțe menite să aibă un impact negativ atât asupra sănătății, cât și a mediului înconjurător. Tot mai des auzim termenii: „bio”, „eco”, „organic” și „natural”, dar ce înseamnă și care e diferența dintre aceștia?
Termenii precum bio, eco și organic transmit unul și același lucru, și sunt utilizați pentru a exprima aceleași caracteristici ale produselor. Mai mult decât atât, specialiștii concluzionează că produsele bio sunt mult mai sănătoase, motiv pentru care și prețurile sunt mai mari.
Produsele eco, în mare căutare
Termenii enumerați mai sus sunt folosiți în funcție de țară, dar exprimă toți faptul că acele produse ecologice, biologice și organice sunt crescute fără pesticide sau substanțe chimice toxice, hormoni de creștere sintetici sau antibiotice, aditivi sau conservanți artificiali.
Potrivit specialiștilor, scopul agriculturii organice este acela de a produce alimente cât se poate de naturale, nefiind folosiți hormoni de creștere, ingineria electrică sau iradierea în vederea conservării alimentelor.
În Comunitatea Europeană, de la fermă la consumator, de la seminţe la alimentele prelucrate finale, legislaţia europeană garantează că alimentele etichetate bio, eco sau organic au fost produse, prelucrate, stocate, transportate, manipulate şi distribuite în conformitate cu standarde specifice. Scopul agriculturii ecologice este producerea de alimente în cel mai natural mod cu putinţă, cu reducerea la minimum a impactului asupra mediului.
Agricultura organică respinge folosirea hormonilor de creştere, a ingineriei genetice sau a iradierii în vederea conservării alimentelor. Produsele agricole sunt cultivate limitând utilizarea de fertilizatori, pesticide, erbicide sau alte substanţe chimice, pe sol netratat cu substanţe sau îngrăşământ chimic de cel puţin 2 ani. De asemenea, agricultura ecologică garantează un standard ridicat de bunăstare a animalelor, iar alimentul etichetat organic trebuie să aibă un conţinut ecologic de minim 95%”, potrivit informațiilor puse la dipoziție pe site-ul reginamaria.ro.