Cât de periculoasă este shaorma pentru organism. Cele 3 ingrediente din acest preparat care sunt o adevărată bombă pentru sănătate

1 iulie 2024 15:20   Sănătate
Ultima actualizare:

Shaorma, acest deliciu culinar adorat de români, ascunde în compoziția sa ingrediente care pot fi periculoase pentru sănătate. Deși mulți consideră că shaorma nu este dăunătoare datorită cărnii coapte și legumelor proaspete, realitatea este că anumite ingrediente pot transforma acest preparat într-o adevărată bombă pentru sănătate. Iată care sunt cele trei ingrediente problematice:

1. Lipia

Lipia, aparent inofensivă, poate ascunde un număr mare de ingrediente nesănătoase. Diana Gadola, soția fondatorului festivalului Untold, atrage atenția asupra compoziției lipiilor comercializate. Acestea pot conține până la 15 ingrediente, în loc de cele câteva necesare unei rețete tradiționale.

Partea bună este că, mai nou, suntem obligați să punem în meniuri toate ingredientele. Nu știu dacă ați avut vreodată curiozitatea să vă uitați... Să ne gândim, de exemplu, la shaorma. Vorbim despre lipie… dacă lipia este făcută clasic merge, însă de obicei sunt din acelea cumpărate, cu vreo 15 ingrediente. Trebuie să aibă doar vreo trei-patru ingrediente, nu 15!”, a explicat Diana Gadola în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

2. Cartofii prăjiți

Cartofii prăjiți din shaorma sunt un alt ingredient problematic. Aceștia sunt adesea prăjiți în uleiuri rafinate, care nu numai că pot fi toxice, dar sunt și refolosite de mai multe ori, crescând riscul formării compușilor nocivi. Diana Gadola subliniază că acest mod de preparare poate fi asociat cu diferite afecțiuni.

Cartofii sunt, de obicei, scufundați în ulei rafinat, care poate fi toxic și este adesea refolosit, ceea ce poate conduce la compuși nocivi”, explică Gadola.

3. Sosurile

Sosurile sunt, poate, cele mai problematice ingrediente din shaorma. Sorin Gadola, fondatorul festivalului Untold, subliniază că sosurile folosite în industria alimentară sunt pline de ingrediente nocive, precum amidonul modificat, potențiatorii de aromă și uleiurile rafinate.

Sosurile sunt cea mai mare problemă atât la fast food cât și la majoritatea restaurantelor. Cu toții știm că o salată fără sos, un kebab sau o shaorma fără sos, nu are niciun gust. De ce? Pentru că se pune amidon modificat, potențiator de arome, foarte mult ulei rafinat ca să dea impresia de grăsime, de consistență, și uleiul acela rafinat este foarte nociv. Cum îi spunem noi, ulei de candelă…”, explică Sorin Gadola.

Consecințele pentru sănătate

Consumul excesiv de sosuri poate duce la o multitudine de probleme de sănătate. Sarea în exces poate contribui la hipertensiune arterială și probleme cardiace, în timp ce grăsimile și zahărul rafinat sunt factori de risc pentru obezitate, diabet și alte afecțiuni metabolice.

Ketchupul, de exemplu, are foarte mult porumb sau sirop de porumb, zahăr, nu foarte multe roșii, și potențiator de arome. Pentru combinația asta care conține zahăr, creierul percepe că este bun și mai vrei. Și devii client fidel. Prin sare rafinată, prin grăsimi, prin uleiul rafinat și prin zahărul rafinat, prin astea trei elemente îmi fac clienți fideli. Nu ar fi o problemă dacă toate aceste lucruri nu ar duce la boală”, a explicat Sorin Gadola.

Care este soluția pentru a nu risca să ne îmbolnăvim din cauza acestui preparat

Pentru a te bucura de shaorma fără riscuri pentru sănătate, Sorin și Diana Gadola recomandă prepararea acesteia acasă, folosind ingrediente de calitate și evitând prăjeala. Astfel, poți transforma acest preparat într-o variantă mult mai sănătoasă și la fel de gustoasă.

Dacă o facem acasă, sau dacă facem pizza sau transformăm șnițelele clasice la cuptor, cu carne sănătoasă, dacă transformăm toată această mâncare în ceva homemade, fără prăjeală, făcut la cuptor, cu o lipie, o pâinică, este o variantă mult mai sănătoasă. Și îți satisfaci o poftă”, sugerează Diana Gadola.

Prin urmare, pentru a te bucura de gustul delicios al shaormei fără a-ți pune sănătatea în pericol, alege să prepari acest deliciu acasă, evitând ingredientele nesănătoase și optând pentru variante mai sănătoase și mai naturale.

Mai multe