Ce alimente îți dau senzația de sațietate mai mult timp și nici nu te îngrașă
Vi s-a întâmplat vreodată să aveți o foame de lup și să simțiți că ați putea mânca tot frigiderul? Ca să vă păcăliți instinctele, trebuie să fiți isteți și să alegeți alimentele cu putere sațiogenă crescută, care vă satură cu puține calorii.
„Senzația de sațietate apare la 2 categorii de nutrienți: fibrele care au volum mare și dau efect de stomac plin și proteinele care sunt greu de digerat/metabolizat. La cealaltă extremă sunt alimentele cu volumic și conținut caloric crescut, precum brânzeturi, mezeluri, grăsimi, produse de ronțăit dulci sau sărate. Chiar dacă ni se pare că am mâncat puțin, există riscul să ne îngrășăm.”, a publicat nutriționistul Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Alimentele care dau sațietate maximă și au un aport caloric redus sunt următoarele:
- Oul fiert este produsul cu cea mai mare putere sațiogenă pentru numai 80 calorii.
- Carnea, indiferent de culoare și de animalul de la care provine, are calorii negative, ține de foame multe ore, iar organismul cheltuiește energie pentru metabolizarea ei. Rețineți: carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit.
- Peștele intră tot la categoria proteine cu efect sațiogen. În plus, există și efectul antiinflamator produs de acizii grași omega 3.
- Proteinele de origine vegetală sunt reprezentate de leguminoasele de tip fasole boabe, mazăre, linte, năut.
- Pastele fierte al dente și cartofii în coajă sunt produsele care satură fără să pună în pericol silueta. Nu gătiți pastele până s-au înmuiat de tot, iar cartofii și orezul consumați-le după ce s-au răcit.
- Pâinea integrală bogată în tărâțe este indicată. Conținutul mare de fibre blochează o parte din amidon, indicele glicemic scade, iar senzația de sațietate crește.
- Supa și ciorba vă satură cu puține calorii. Se numește paradoxul ciorbei și s-a dovedit că stă în stomac de două ori mai mult timp decât un felul doi. Așa că nu ezitați să începeți masa o supă dacă vreți să umpleți stomacul repede.
- Fructele bogate în pectină precum merele, perele, gutuile și caisele au avantajul că satură rapid. Pectina este o fibră solubilă care se umflă în contact cu apa, scade absorția de zahăr din intestin și crește senzația de sațietate.
- Gustările au și ele rolul lor. Morcovul este leguma ideală când vrem să umplem stomacul cu ceva de ronțăit. Iar dacă preferați gustul sărat, puteți mânca popcorn și pufuleți.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!