Ce este micul dejun Oslo. Mihaela Bilic: „A schimbat obiceiurile alimentare ale norvegienilor”
Nutriționista Mihaela Bilic readuce în atenție unul dintre cele mai de succes programe de nutriție pentru copii, cunoscut drept „micul dejun Oslo”. Conceput în anii ’30, acest plan alimentar a schimbat radical sănătatea elevilor din Norvegia și a devenit ulterior model pentru multe alte țări.
„Ați auzit de micul dejun de la Oslo? Nu este vorba de un meniu de restaurant, ci de un program de nutriție adoptat în anii ‘30 pentru toți copiii de școală primară. În plină criză economică, medicul Carl Schiotz a propus micul dejun Oslo pentru a îmbunătăți sănătatea copiilor școlari și a oferi o masă gratuită celor fără posibilități”, scrie Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Ce conținea pachetul
Conținutul micului dejun era simplu, dar nutritiv. „Pachetul de mic dejun cuprindea 2 felii de pâine integrală cu margarină, o felie de brânză, un pahar de lapte, 1/2 de măr și 1/2 portocală plus o linguriță de ulei de ficat de cod. O masă rece, simplă, cu densitate nutritivă crescută. Rețeta a fost ușor de pregătit și de distribuit în toate școlile”, explică nutriționista.
Mihaela Bilic subliniază că nu doar ingredientele contau, ci și modul în care copiii erau învățați să ia masa:
„Doctorul Schiotz considera că trebuie să-ți fie foame ca să apreciezi mâncarea, iar un copil abia trezit din somn nu trebuie îndopat.
Drumul în aer liber până la școală era necesar ca să deschidă apetitul, iar masa servită într-un cadru organizat, aerisit și luminos era mai bună decât acasă. Micul dejun dura jumătate de oră, în liniște și fără grabă, trebuia să mesteci bine și nu aveai voie să bei și să mănânci în același timp.”
Rezultate spectaculoase
Programul și-a dovedit eficiența rapid: „Micul dejun Oslo a fost cel mai celebru program de medicină preventivă. Acest program a schimbat obiceiurile alimentare ale norvegienilor și s-a extins apoi în toată Scandinavia și în Europa, ajungând până în Australia și Canada.”
Impactul asupra copiilor a fost impresionant. „Copiii care au mâncat regulat micul dejun Oslo au înregistrat salturi vizibile la creșterea în înălțime, dar și ca stare generală de sănătate, mai ales pentru bolile de piele. Studiile au arătat că, la vârsta de 14 ani, media înălțimii a crescut cu aproximativ 10 cm. Un rezultat excepțional, care a transformat un program alimentar în exemplu de sănătate publică reușită.”
Lecția de azi
Concluzia trasă de Mihaela Bilic este cât se poate de actuală: „Când o țară a implementat un mic dejun sănătos, a crescut nu doar copii mai înalți și mai robuști, ci și încrederea într-o politică publică care pune bunăstarea socială în centrul atenției. Iată dovada că un copil bine hrănit va fi un copil bine crescut!”