Ce gustări sănătoase ar trebui să conțină pachetul de școală!

8 octombrie 2022 17:00   Sănătate

A început școala și una dintre cele mai mari provocări în această perioadă pentru părinți este să îi convingă pe cei mici să mănânce mai sănătos în pauzele dintre cursuri. 

Nutriționistul Gianluca Mech ne spune ce gustări sănătoase putem include în pachetul zilnic al copiilor, alimente care sunt sățioase și pline de nutrienți, și care îi pot ține pe cei mici departe de alte tentații nesănătoase.  

Citește și: Orele ideale de masă dacă vrei să slăbești. Sugestii de preparate și trucuri alimentare

„Majoritatea gustărilor pe care le găsim în supermarket și pe care le oferim copiilor la școală sunt extrem de nesănătoase, deoarece conțin făină rafinată, o cantitate mare de zahăr adăugat și ingrediente artificiale. Bineînțeles, în cazul copiilor, tentația e mare pentru că aceste alimente au potențatori de gust. Avem însă opțiuni de gustări care sunt și sănătoase și bune la gust. Trebuie doar să ne informăm și să știm ce alegem”, spune nutriționistul Gianluca Mech.  

Mai vezi și: 10 rețete de snacks-uri care nu îngrașă

Iaurtul este bogat în calciu

„Iaurtul reprezintă o gustare ideală deoarece e bogat în proteine și calciu. Calciul are un rol esențial în buna dezvoltare a oaselor celor mici. Ca să fie cât mai apetisant pentru copii, luăm un iaurt natural, fără zahăr adăugat, și îl combinăm cu fructe proaspete și, eventual, puțină miere, în cazul în care cei mici vor neapărat ceva dulce la gust.”

Popcornul!

„Contrar părerii multor oameni, popcornul nu este junk food. Vorbesc despre acel popcorn fără topping-uri, făcut din boabe de porumb și pregătit acasă, la aer cald. Nicidecum despre variantele pentru cuptorul cu microunde”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech. 

Nucile sunt foarte sănătoase pentru creier!

„Nucile sunt bogate în grăsimi sănătoase, fibre și antioxidanți. Grăsimea sănătoasă este importantă pentru susținerea procesului de dezvoltare a copiilor. Așa că, atât timp cât nu există alergii, nucile reprezintă o variantă foarte bună de gustare. 

 Felii de pere cu ricotta 

„Perele sunt un deliciu dulce și ușor de mâncat atunci când sunt tăiate în felii. Sunt bogate în fibre și compuși vegetali benefici. Adăugați deasupra feliilor de fruct puțină brânză ricotta pentru proteine și calciu”, explică Gianluca Mech.  

Fulgii de ovăz sunt bogați în fibre!

„Fulgi de ovăz sunt foarte buni pentru micul dejun, dar și o variantă bună pentru gustare. Ovăzul este bogat în fibre solubile, ceea ce crește numărul de bacterii benefice din tractul digestiv. Are, de asemenea, și multe alte beneficii pentru sănătate. Recomand fulgii de ovăz simpli pe care să îi pregătiți cu lapte, puțină scorțișoară și câteva cubulețe de mere.  

Smoothie natural de fructe 

„Este ușor de consumat și conține o mulțime de nutrienți. Puteți adăuga chiar și puține legume. Grație dulceții fructelor, copilul s-ar putea să nici nu își dea seama. Folosiți fructe și legume proaspete și evitați sucul de fucte, care este bogat în zaharuri și conține mult mai puține vitamine”, declară nutriționistul Gianluca Mech.  

Chipsuri de kale

 Kale este considerat un superaliment, deoarece este plin de nutrienți, dar sărac în calorii. Doar 65 de grame de kale conțin necesarul zilnic de vitamina A, C și K pentru un copil. Deși poate nu este pe placul celor mici, chips-urile de kale făcute în casă îi vor stârni cu siguranță interesul.  

Quesadilla cu unt de arahide și banană 

O quesadilla făcută cu unt de arahide și banane este sănătoasă și gustoasă. Untul de arahide e bogat în grăsimi sănătoase și proteine, în vreme ce bananele sunt o sursă bună de potasiu, vitamina B6 și fibre”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech. 

Gustări Glicemic Friendly 

„Consumul de zahăr este principalul factor ce duce la obezitate și la multe boli asociate, așa că este important să îl controlăm pe cât posibil și în cazul copiilor. Eu am creat o linie specială de produse, denumită Glicemic Friendly, ca parte a Dietei Tisanoreica.

Acestea sunt gustări și dulciuri delicioase special concepute pentru cei care vor să slăbească ori să își mențină silueta, pentru diabetici sau pentru cei ce țin o dietă ketogenică. Am înlocuit făina tradițională cu amidon rezistent. Acesta contribuie chiar la reducerea glicemiei postpranidale, de după masă. 

Am aplicat rețeta Glicemic Friendly pentru multe tipuri de alimente care, îmi mod normal, ar fi pline de zahăr și nu ar fi indicate celor cu diabet sau care vor să slăbească. Așadar, avem cornuri, biscuiți cu diferite arome, brioșe, praline, mini fursecuri, alune învelite în ciocolată, și multe altele, fără conservanți sau înlocuitori novici ai zahărului, ce pot fi folosite și ca mic dejun sau gustări sănătoase pentru școală.”, încheie nutriționistul Gianluca Mech.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe