Ce pune Mihaela Bilic în salata de vinete: „Le dispare toată iuțeala” Recomandă și patru rețete ideale pentru vară! Sunt dietetice, răcoritoare și fără grăsimi sau zahăr
Mihaela Bilic vine în fața internauților cu o serie de rețete de vară, simple, gustoase și fără prea multe calorii, care se pot prepara destul de ușor. Medicul nutriționist oferă mai multe sfaturi în materie de alimentație sănătoasă și gustoasă pe timpul verii.


„Când afară e caniculă și apetitul nostru se schimbă- avem poftă de preparate dietetice, de multe legume și deserturi parfumate. Vara e sezonul în care e ușor să reducem aportul de zahăr și grăsimi din simplul motiv că centrul foamei e inhibat de căldură.
Vara se simplifică gătitul- adio prăjeli și sosuri grele, la revedere tocături și afumături, e timpul pentru salate și preparate gătite rapid sau consumate crude. Pe caniculă sunt recomandate supele de legume consumate reci, produsele lactate fermentate (sana, kefir), peștele și carnea la grătar, iar ca desert înghețata și fructele proaspete”, și-a început Mihaela Bilic postarea de pe pagina ei de Facebook.
Aperitiv preparat netermic
Vedeta vine și cu o recomandare care, cu siguranță, îi va încânta pe mulți români: un meniu sănătos, care nu necesită preparare termică:
„Ce ați zice de un meniu 100% nepreparat termic? Chiar se poate să ne hrănim sănătos fără să aprindem aragazul! Iată câteva idei: gazpacho de roșii, salată de roșii cu brânză, carpaccio de pește după moda mediteraneană, sushi și sashimi după moda japoneză și tiramisu ca desert- niciunul nu are nevoie de flacără. Tot o combinație delicioasă de vară sunt ardeii copți cu brânză și roșii, adică “piperchi” cum îi zic machedonii din Dobrogea. Iar pentru salata de vinete românească, vă recomand o variantă mai dietetică, inspirată din bucătăria libaneză”, a precizat Mihaela Bilic.






Cum preparăm aperitivul piperchi?
„E un preparat ce vine de la oierii machidoni, mari iubitori de brânzeturi. Există o mulțime de variante, poate fi aperitiv sau fel de bază, poate conține ardei de orice soi sau culoare, important este ca ardeiul să fie copt. Pentru că numai așa se obține combinația delicioasă dintre gustul dulce de ardei copt și cel sărat de telemea”, a afirmat ea. „Piperchi este un fel de tocăniță tradițională a aromânilor dobrogeni care se face din roșii bine coapte și un pic de usturoi”, a precizat Mihaela Bilic.
Se taie roșiile cuburi mari și se prăjesc într-un strop de ulei, după care se pun ardeii kapia copți și tăiați fâșii și brânza. Se pune tava la cuptor preț de 10 minute.
Cum mai putem prepara salata de vinete?
Dacă sunteți iubitor ai salatei de vinete, medicul nutriționist vine cu o alternativă: salată de vinete cu tahini.
„Cu toții iubim salata de vinete, însă ce te faci cu numărul de calorii? Salata noastră de vinete este, din cauza uleiului, un fel de maioneză. Și dacă socotiți pentru fiecare lingură de ulei 100 calorii, o să vă stea în gât.
Soluția vine din bucătăria libaneză și se numește tahini, adică pastă de susan. Semințele de susan sunt măcinate, rezultând o pastă cu gust de halva de floarea soarelui și cu 100 cal/lingură. Doar că ea are o proprietate uluitoare: conține multe fibre, deci se umflă și se albește la contactul cu apa”, a explicat medicul nutriționist.
Cum se pregătește?
Se amestecă 1 lingură tahini cu 4 linguri de apă, iar pasta rezultată se amestecă cu vinetele gata coapte și tocate. Se amestecă până ce vinetele se albesc de parcă ai fi pus maioneză.
„Le dispare toată iuțeala și gustul e minunat. Plus că e atât de săracă în calorii, încât îți lasă loc de o felie de pâine bine rumenită”, a subliniat Mihaela Bilic.
Desertul de care te vei îndrăgosti: clafoutis
„Francezii îi spun clafoutis, dar noi l-am putea numi tartă cu fructe. Rețeta fost atestată în jur de 1850 iar etimologia se referă la fructe care au fost “fixate” (claufir) în aluat. Inițial era vorba despre cireșe, însă ulterior s-au folosit și caise, prune, felii de mere și pere”, a explicat Mihaela Bilic.
Pentru 500 g de fructe se folosește un aluat care seamănă cu cel de clătite, doar că are mai multe ouă: 6 ouă, 100 zahăr, 100 g făină, 1 litru de lapte, 2 plicuri zahăr vanilinat. Zahărul se freacă bine cu ouăle, laptele se dă în fiert.
Făina se încorporează și se amestecă cu laptele cald, iar caisele se taie în jumătăți și se așează într-o formă unsă cu unt, apoi se toarnă peste ele aluatul. Timp de 20 de minute se lasă la copt la cuptor.
De asemenea, a recomandat și consumul desertului lapte de pasăre:
„Nu se găsește lapte de pasăre de cumpărat. Sau dacă se găsește, nu va fi niciodată așa de bun ca cel făcut acasă. Așa că la treabă, vă promit ca e gata în 20 min”, a spus Mihaela Bilic.