Ce se întâmplă, de fapt, cu vederea ta după vârsta de 40 de ani? Trebuie să ştii asta!
Specialistul ”Click! Sănătate” explică de ce majoritatea persoanelor trecute de 40 de ani acuză probleme cu vederea. Li se întâmplă chiar și celor care până la această vârstă s-au lăudat cu o privire de vultur.
Explicația este legată de procesul natural de îmbătrânire, iar specialistul ”Click! Sănătate” explică în ce măsură ar trebui să fie îngrijorați cei care descoperă le un moment dat, destul de curând după ce au atins pragul vârstei de 40 de ani, că nu mai văd bine de aproape.
Cu trecerea timpului, structurile de la nivelul ochilor încep să-şi piardă din flexibilitate, nemaiputându-se adapta la fel de uşor. Asta se întâmplă pentru că, pe măsură ce îmbătrânim, noile celule se formează mai greu şi sunt din ce în ce mai sensibile.
Cristalinul devine mai rigid, iar muşchii ciliari (care controlează bombarea cristalinului) nu se mai contractă şi nu se mai relaxează la fel de bine.
Slăbirea vederii odată cu vârsta poartă numele de presbiopie.
Cum scade acuitatea vizuală după vârsta de 40 de ani
Specialiștii spun că, după vârsta de 40 de ani, acuitatea vizuală scade treptat cu aproximativ 1,5 dioptrii la fiecare patru ani. După 48 de ani, scade cu 0,5 dioptrii în aceeaşi perioadă de timp.
„Persoanele care nu au purtat ochelari de distanţă încep să aibă primele semnele de pesbiopie după 41 sau 42 ani, în special cei care desfăşoară activităţi care implică muncă susţinută la aproape”, explică medicul oftalmolog Luminiţa Teodorescu.
Ce variante există pentru corectarea presbiopiei
Ca şi în cazul viciilor de refracţie (miopie, hipermetropie, astigmatism), nici pentru presbiopie nu există tratament medicamentos. Pentru corectarea abilităţii de focalizare a ochiului, se apelează la ochelari de vedere sau la lentile de contact. Există două variante:
Când persoana afectată are deja un viciu de refracţie, se apelează la un anumit tip de lentile, denumite bifocale sau progresive.
Când nu ai un alt viciu de refracţie, lentilele folosite sunt monofocale, cu o singură dioptrie.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!