Cum poți afla dacă suferi de migrene. Completează acest chestionar și vei primi diagnosticul exact
Migrena afectează între 12-15% din populație, fiind adesea sub-diagnosticată și sub-tratată. De aceea, este esențial să înțelegem simptomele și modalitățile prin care putem identifica această afecțiune. Dacă suferi frecvent de dureri de cap, este posibil să te confrunți cu migrene, iar un chestionar dedicat te poate ajuta să primești un diagnostic corect.
Ce este migrena?
Migrena este o afecțiune neurologică caracterizată de dureri de cap intense, de obicei pulsatilă, însoțită adesea de alte simptome, precum greață, vărsături, sensibilitate la lumină și sunet. Aceasta poate dura de la câteva ore până la câteva zile, având un impact semnificativ asupra calității vieții.
Chestionar: Află dacă suferi de migrene
Pentru a evalua dacă durerile de cap cu care te confrunți sunt migrene, completează următoarele întrebări:
Cât de des ai dureri de cap pe parcursul unei luni?
a) O dată sau de două ori pe lună
b) De câteva ori pe săptămână
c) Zilnic
Cum ai descrie durerea de cap?
a) Pulsantă sau înțepătoare, de intensitate moderată sau severă
b) Difuză, moderată, dar tolerabilă
c) Intensă, dar constantă, fără pulsații
Unde este localizată durerea de cap?
a) Pe o parte a capului
b) Pe toată suprafața capului
c) În zona frunții și tâmplelor
Durerea de cap te împiedică să desfășori activități zilnice normale?
a) Da, nu pot să lucrez sau să îmi desfășor activitățile
b) Nu, pot să îmi continui activitățile, dar mă simt incomod
c) Nu, disconfortul este minim
Ai simptome precum greață, vărsături, sensibilitate la lumină sau sunet în timpul durerii de cap?
a) Da, frecvent
b) Uneori
c) Nu
Durerea de cap este precedată sau însoțită de alte simptome, cum ar fi vedere încețoșată, puncte luminoase, amorțeli sau furnicături?
a) Da, aproape de fiecare dată
b) Uneori
c) Nu, niciodată
Interpretarea rezultatelor
Majoritatea răspunsurilor a): Este foarte probabil să suferi de migrene. Simptomele tale sunt caracteristice acestei afecțiuni și ar trebui să consulți un medic neurolog pentru un diagnostic corect și tratament adecvat.
Majoritatea răspunsurilor b): Poți avea episoade de migrenă sau alte tipuri de dureri de cap tensionate. Este recomandat să monitorizezi simptomele și să discuți cu un specialist.
Majoritatea răspunsurilor c): Durerile tale de cap par a fi de altă natură decât migrena, dar dacă acestea persistă, ar trebui să soliciți o evaluare medicală.
De ce este important diagnosticul corect?
“Migrena afectează milioane de oameni din întreaga lume, având un impact profund asupra calității vieții. Migrena nu este doar o durere de cap severă, ci o boală debilitantă, însoțită de diferite alte simptome ce pot dura de la câteva ore la câteva zile. Opțiunile terapeutice actuale și strategiile de gestionare a migrenei oferă însă soluții reale pentru pacienții cu migrenă. Este esențial ca persoanele care suferă de migrenă să consulte un specialist pentru a primi un diagnostic corect și un tratament personalizat, ce poate transforma o viață chinuită într-o viață normală. Pentru mulți dintre cei afectați, migrena interferă semnificativ cu activitățile zilnice, activitatea intelectuală și relațiile sociale“, afirmă dr. Elena Terecoasă, medic neurolog expert în migrenă, la Spitalul Universitar de Urgență București.
Migrena este mult sub-recunoscută, iar mulți pacienți nu primesc tratamentul potrivit. Cu toate acestea, odată diagnosticată corect, migrena poate fi gestionată eficient printr-o combinație de tratament acut, preventiv și modificări ale stilului de viață.
“În migrenă, durerea de cap este doar vârful aisbergului. Migrena nu reprezintă doar o simplă durere de cap, ci este o afecțiune neurologică complexă, care implică modificări ale funcționalității creierului și poate fi asociată și cu alte patologii. Migrena reprezintă una dintre principalele cauze de dizabilitate ale adultului tânăr“, menționează dr. Bogdan Pană, medic neurolog expert în migrenă, Centrul Medical Emerald.
Principalele probleme legate de stigmatizare provin în special din neînțelegerea ei de către populație, iar acesta este și aspectul acoperit anul acesta de campania #EuSunt #IamAPersonWithMigraine, campanie derulată pe canalele de social media prin intermediul unui concurs.
“Sunt puternică. Sunt capabilă. Sunt eficientă. Sunt dispusă. Sunt luptătoare. Sunt rezistentă. Sunt atât de normală. Sunt o persoană cu migrenă și sunt mândră de mine. Suntem mândri de noi. Stigma este doar în mintea celorlalți, până când ne putem elibera de ea“, Cristina Vlădău, pacient cu migrenă și manager proiect migrenă la Asociația CREDU.
Asociația CREDU în parteneriat cu Headache Society România derulează o campanie amplă de conștientizare care acoperă aspecte legate de diagnostic, tratament dar și de gestionare a migrenei.
Noutățile aduse de Asociația CREDU în acest an includ și un chestionar online gratuit prin care orice persoană care suferă de dureri de cap poate afla dacă ceea ce experimentează poate avea diagnosticul de migrenă. Acesta se găsește pe website-ul despremigrena.ro si pe rețelele de socializare.