Cele mai periculoase alimente din timpul postului. Aditivii ascunși care îți pun sănătatea în pericol

11 martie 2022 8:14   Sănătate
Ultima actualizare:

Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția asupra unor mituri alimentare și ne spune care sunt aditivii periculoși ce se regăsesc în majoritatea produselor de post.

Postul Paștelui este o perioadă folosită de multe persoane pentru a renunța la produsele de proveniență animală și a se focusa pe o dieta mai bogată în legume și fructe proaspete. 

Pe piața din România au apărut alternative vegane foarte tentante pentru alimentele preparate din carne sau lactate, însă produsele vegetale pot fi excesiv procesate, iar din acest motiv nu sunt întotdeauna o variantă sănătoasă. 

Există multe preparate din soia care imită carnea, ce pot fi achiziționate la conservă, în cazul pateului vegetal spre exemplu, sau se găsesc ca semipreparate, iar din această categorie fac parte, mezelurile vegetale, chifteluțele vegetale și multe alte produse de pe rafturile supermarket-urilor. 

Chiar dacă gustul delicios al acestor preparate vegane este tentant, aroma este de obicei dată de conservanții și aditivii alimentari, ingrediente ce transformă aceste alimente considerate «sănătoase» în unele mai degrabă nocive pentru sănătate. 

Mihaela Bilic avertizează care sunt aditivii din produsele «sănătoase»

Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția asupra aditivilor care se găsesc în produsele alimentare, pentru a ști ce fel de preparate trebuie să evităm, chiar dacă sunt vegetale. 

"Conservanții și antioxidanții previn alterarea alimentelor. Ei mențin prospețimea și aspectul unui produs, fie că vorbim de textura pâinii sau de culoarea fructelor și legumelor. Care sunt conservanții cu risc? Sulfiții E220-228 pot declanșa criza de astm iar nitriții E249-251 pot favoriza apariția de compuși cancerigeni.", atrage atenția Mihaela Bilic

Coloranții

,,Coloranții sunt folosiți ca să facă un produs mai atrăgător, fie că e vorba de prăjituri, bomboane sau mezeluri. Toată lista lui E100 înseamnă culoare adăugată suplimentar. Reputație negativă are E150 acuzat că ar provoca hiperactivitate la copii și E171."

Potențiatorii de gust

,,Dintre potențiatorii de gust cel mai cunoscut este glutamatul adică E620-625. Responsabil de gustul umami, adică delicios, la unele persoane poate declanșa dureri de cap și tulburări respiratorii, așa că doza maximă admisă a fost limitată la 30mg/kg corp/zi."

Stabilizatorii și emulsifianții

,,Stabilizatorii și emulsifianții au rolul de a menține textura alimentelor, de a le face omogene. Sosurile și maioneza, înghețata și prăjiturile conțin fie gliceride și lecitină E322 pentru cremozitate, fie gelatină și agar agar E406 pentru fermitate."

Agenții de îngroșare

,,Agenții de îngroșare și gelifianții dau consistență și vâscozitate alimentelor. Sunt obținuți din proteine sau din amidon și cei mai cunoscuți sunt pectinele E440 sau guma de guar E412."

Ce alimente trebuie să evităm în postul paștelui și care sunt alternativele sănătoase

Printre alimentele vegetale cele mai bogate în conservanți și aditivi alimentari, se numără, produsele vegetale ultraprocesate, cum ar fi, crenvurștii sau salamul de post, diferite creme vegetale ce imită textura untului, burgerii vegetali, chiftelele vegetale, iaurturile vegetale pe bază de soia care conțin cantități mari de zahăr și produsele semipreparate cum ar fi carnea vegetală, precum și supele vegetale la plic. 

Experții ne recomandă să ne bazăm pe alimentație din fructe și legume proaspete, iar în ceea ce privește sursele sănătoase de proteine, putem consuma cu încredere carne vegetală preparată în casă din soia deshidratată, alune, nuci și orice tip de fructe oleaginoase, laptele din soia, de preferabil fără zahăr, linte, năut, dar și cereale bogate în nutrienți cum sunt fulgii de ovăz.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Mai multe