Cum se face corect detoxifierea de primăvară. Sfaturile Florentinei Opriș

26 martie 2022 7:31   Sănătate

După o iarnă în care am stat mai mult închiși în case și am mâncat alimente grele, conservate, acum, primăvara, e momentul perfect să începem o cură de detoxifiere. Natura ne pune la dispoziție cele mai fragede și mai sănătoase verdețuri, pe care mai târziu nu le mai găsim. Așadar, să profităm! Prezentatoarea tv Florentina Opriș ne spune cum se ține corect această cură și ce greșeli trebuie să evităm. 

Postul Paștelui ne ajută

„Oamenii sunt în strânsă legătură cu natura. Așa cum totul renaște primăvara, după o iarnă înghețată, așa și corpul nostru trebuie să se revigoreze după atâtea luni în care am mâncat mai consistent, nu am făcut mișcare și nu ne-a văzut soarele. De aceea avem nevoie acum de această detoxifiere. Postul Paștelui e foarte potrivit, ca perioadă, și nu degeaba are 40 de zile, căci de atât timp are nevoie organismul pentru a-și face un ciclu de resetare și curățare”, aflăm de la dr. Florentina Opriș, prezentatoarea emisiunii „Sport, dietă și o vedetă” de la Kanal D. De alfel, și ea ține în fiecare primăvară o cură de detox. Ne atrage atenția că aceasta nu se bazează doar pe alimentație, ci și pe mișcare în natură, pe odihnă, respirație și terapii de relaxare.  

Recomandările Florentinei 

  • „Ce fac eu? Profit de verdețuri. Piețele sunt pline de urzici, leurdă, ștevie, ceapă verde și usturoi verde, iar pe majoritatea doar acum le găsim. Cel mai sănătos este să le consumăm proaspete, căci prin preparare termică li se distrug o bună parte din nutrienți”, recomandă Florentina. În ceea ce privește urzicile... e mai greu să-ți faci din ele salată. Însă le poți consuma sub formă de suc. „Avem nevoie de doar trei ingrediente: urzici, tije de apio (țelină) și zeamă de varză. Pentru o porție se folosesc 3 tije de apio, două mâini de urzici bine curățate și spălate și o jumătate de pahar de zeamă de varză. Toate se pun în blender și rezultă un smoothie cu un gust interesant, plăcut”. 
  • Vedeta își mai face zilnic tot felul de sucuri verzi și smoothie-uri din fructe și legume de sezon. Combină orice are la-ndemână, în casă: ananas cu măr verde și tije de țelină, sau pătrunjel, măr și castravete etc. 
  • Ține post cel puțin 3 zile pe săptămână. În rest, mănâncă pește. Poate să-și facă un orez integral cu o conservă de ton, alături de o salată cu frunze de ridichi, pătrunjel, ceapă verde și mărar. Ne recomandă să nu mai aruncăm frunzele ridichilor. „Sunt o sursă incredibilă de fibre și minerale, care ajută la detox. Se pot pune în salate sau în ciorbă, la final. 
  • În afară de alimentație, face mai multă mișcare în natură, are grijă la starea psihică și încearcă să doarmă cât mai mult noaptea. De asemenea, merge la saună și la masaj o dată pe săptămână, pentru a ajuta și din exterior organismul să elimine toxinele. „Dieta alimentară fără toate aceste obiceiuri sănătoase ar fi un lucru făcut pe jumătate. E foarte important să te plimbi, să faci exerciții de respirație, așa îți oxigenezi sângele, creierul și toate organele”. 

Greșeli de evitat  

  • Dacă tot mănânci legume și verdețuri, pentru a profita de toate vitaminele și mineralele lor, nu le prepara termic. E bine să le consumi, pe cât posibil, în forma lor crudă. 
  • În cadrul dietei, mulți oameni au tendința să mănânce rar, o dată sau de două ori pe zi. Este nu doar greșit, ci și periculos, pentru că astfel riști să-ți dai peste cap metabolismul și să te îngrași. Mănâncă puțin și mai des (o dată la 4 ore), cu ultima masă la ora 19.00. 
  • Dacă ții post, nu te refugia în covrigi, paste și multă pâine cu zacuscă. Sunt bogate caloric și sărace în nutrienți. „Vrei neapărat să mănânci un covrig? Atunci măcar asociază-l cu un măr verde, cu o pastă de avocado, cu un ceai verde. Covrigul singur conține doar făină rafinată și zahăr”, spune experta în alimentație sănătoasă. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect? Scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Poți urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Mai multe