Cum te afectează schimbările bruște de temperatură
Vremea extremă și schimbările bruște de temperatură pot afecta orice organism, crescând riscul declanșării unor afecțiuni. Mai ales copiii și bătrânii pot suferi de pe urma acestor schimbări, ei fiind mai sensibili la trecerea de la temperatură ridicate la ploaie și vreme înnorată.
Organismul are nevoie de cel puțin două săptămâni să se adapteze de la cald la frig sau invers, iar orice trecere foarte bruscă afectează metabolismul. Astfel, riscul apariţiei bolilor precum astmul, a afecţiunilor pulmonare și respiratorii, a alergiilor, a depresiei şi a problemelor de nutriţie este destul de ridicat.
Specialiştii de la Institutul Naţional al Sănătăţii susțin că organismul uman a început să îşi piardă capacitatea de adaptare la fluctuaţiile de temperatură, iar atunci când corpul este slăbit, repercusiunile asupra sănătăţii pot fi destul de grave. Temperaturile ridicate au fost asociate cu creşterea numărului de pacienţi afectaţi de stres sau de probleme de nutriţie, iar temperaturile scăzute sunt responsabile de bolile respiratorii.
Uite ce probleme de sănătate pot apărea atunci când vremea suferă schimbări bruște!
Probleme cardiace
Fluctuaţiile de temperatură pot conduce şi la agravarea unor afecţiuni, cum ar fi cele cardiace. Astfel, o persoană care suferă de hipertensiune, afecţiune ce poate fi ţinută sub control, riscă să facă un atac de cord. Una dintre explicaţii ar fi că aceste schimbări climatice interacţionează cu medicamentele prescrise pacienţilor hipertensivi.
Dureri reumatice
Din cauza aerului rece și umed, persoanele care suferă de reumatism se confruntă cu dureri foarte mari. Mai mult decât atât, fronturile de aer umed agravează diferitele forme de reumatism cronic degenerativ.
Viroze
În momentul în care corpul este practic forțat să treacă brusc de la o temperatură de peste 35 de grade Celsius la mai puțin de 17 grade Celsius, organismul este slăbit instantaneu, deoarece încearcă să facă față acestei schimbări și se confruntă cu umezeală și frig. Sistemul imunitar se prăbușește încet, iar corpul devine vulnerabil în fața virozelor.
Amețeli, dureri de cap și oboseală excesivă
Atunci când vremea se răcește brusc, foarte multe persoane se confruntă cu amețeli și dureri de cap. Există mulți oameni care, pe o asemenea vreme, acuză o stare de oboseală acută, o astenie fizică și psihică, o stare de somnolență continuă și chiar depresie, cu toate că se odihnesc corespunzător noaptea.
Din acest motiv, este bine sa ajutăm sistemul imunitar consumând, pe de o parte, multe legume și fructe, deoarece conțin vitamine și minerale, iar pe de altă parte, suplimente nutritive. Astfel, putem preveni afecțiunile provocate de aceste oscilații de temperatură, conform medcenter.ro.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro